O nouă cercetare publicată în Journal of American Heart Association dezvăluie o relație între episoadele acute de furie, nervi și riscul crescut de infarct.
Pe data de 1 mai, AHA a publicat rezultatele studiilor realizate de cercetătorii de la Columbia University Irving Medical Center, Yale School of Medicine, St. John’s University din New York și alte instituții. Cercetătorii au invitat 280 de adulți sănătoși care au fost împărțiți aleatoriu în patru grupuri și le-au reamintit evenimente care îi făceau să fie furioși, triști sau anxioși. Un grup de control a numărat cu voce tare, de la 1 la 100, timp de opt minute și a menținut o stare emoțională neutră.
Mai apoi, membrilor li s-au luat analize de sânge și li s-au măsurat viteza sângelui și presiunea, atât înainte, cât și după studiu.
Ca rezultat, capacitatea vaselor de sânge de a se dilata în rândul grupului nervos a fost semnificativ redusă în comparație cu grupul de control. Mai mult, în grupurile în care participanții deveneau triști sau anxioși, dilatarea vaselor de sânge nu a fost afectată.
Dilatarea și contracțiile pot face ca vasele de sânge să crească sau să reducă fluxul sangvin în anumite zone ale corpului. Orice impact negativ privind dilatarea vaselor de sânge poate indica ateroscleroza. Ateroscleroza reprezintă întărirea arterelor din cauza plăcilor formate din grăsime, colesterol și alte substanțe, crescând treptat în interiorul acestora. Ulterior, pot produce infarct, accident vascular cerebral, boală coronariană și boli renale, scrie Cleveland Clinic.
Cercetătorii au concluzionat că există câțiva factori care ar putea contribui la această relație, inclusiv creșterea inflamației și activarea sistemului nervos și schimbările produse de hormonul stresului.
Foto: envato
Surse: