Un studiu recent demonstrează că optimizarea modului şi sincronizării vaccinării este crucială pentru inducerea unui răspuns imunitar împotriva HIV, conform modelului preclinic elaborat de cercetători, scrie descopera.ro.
De multe decenii, HIV a reuşit să facă faţă eforturilor susţinute ale savanţilor de a crea un vaccin eficient care să-l prevină, dar cercetătorii de la The Scripps Research Institute (TSRI) şi de la La Jolla Institute for Allergy and Immunology (LJI) se îndreaptă către un tratament care să elimine boala, scrie Science Daily.
Mai mult ca alţi factori, administrarea unui vaccin experimental subcutanat şi creşterea intervalelor de timp între imunizări au îmbunătăţit eficacitatea acestuia. Metoda a fost eficientă şi în cazul neutralizării anticorpilor – un element esenţial în eficienţa imunităţii care ajută la eliminarea virusurilor înainte ca acestea să pătrundă mai mult în organism. Pâna la acest studiu, procesul a fost dificil de generat în cazul HIV.
Dennis R. Burton de la TSRI şi autorul acestui studiu a precizat că „vaccinurile cu care am lucrat sunt probabil cele mai promiţătoare prototipuri, iar unul dintre ele va fi aplicat pe oameni în 2018”.