Claudia de Albuquerque Celada, o tânără de 23 de ani originară din Brazilia, dar stabilită în SUA, s-a ales cu probleme grave de sănătate și o luptă grea pentru viața ei. Totul ar fi pornit de la o supă la conservă, susțin prietenii fetei.
Claudia era în Aspen, Colorado, când a început să experimenteze probleme de respirație, amețeală și să vadă dublu. În doar 24 de ore, toți mușchii i-au paralizat, iar ea a ajuns să mai trăiască doar conectată la un ventilator.
„A făcut un duș, a luat cina și s-a dus la culcare, dar deja avea probleme cu respirația, cu vederea și era amețită. Le-a trimis un mesaj prietenilor ei să vină la apartament, dar au văzut de abia dimineață mesajul. Când au ajuns, sora mea se simțea deja mult mai rău. De abia mai putea respira și fața îi paralizase. Au dus-o la spital și la scurt timp după aceea era 100% paralizată”, a povestit sora tinerei, Luisa Albuquerque, pentru Aspen Daily News.
@dailymail Twenty-three-year old Claudia de Albuquerque Celada has been left paralyzed and on a ventilator after eating a can of contaminated soup. Doctors say the cause is botulism, an infection that affects just 100 Americans per year. According to the CDC, survivors of botulism may suffer fatigue and shortness of breath for years. #news #botulism #foodborneillness #colorado #aspen ♬ i was only temporary – my head is empty
Două săptămâni le-a luat medicilor să afle cauza acestor probleme: botulismul, o boală rară, dar extrem de gravă, provocată de o toxină eliberată de o bacterie. Aceste bacterii se înmulțesc doar în medii în care nu există oxigen.
Acest lucru face ca anumite surse de hrană, printre care cele conservate, să ofere un mediu perfect de proliferare.
În absența unui tratament rapid, infecția duce la eliberarea toxinei botulinice care provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și chiar moarte.
Botulismul este cauzat de consumul de alimente care au fost contaminate cu bacteria C botulinum. Aceste toxine atacă sistemul nervos și pot provoca paralizie. Cel mai frecvent apare în conservele de casă, atunci când alimentele sunt conservate necorespunzător. În trecut, botulismul a fost legat de alimente precum sardinele, pesto, roșiile și murăturile.
Autoritățile locale din domeniul sănătății îi avertizează acum pe americani să-și răcească și să-și încălzească alimentele în mod corespunzător, după ce s-a dezvăluit că un lucrător de schimb a fost paralizat de o bacterie mortală despre care se crede că provine din supa rămasă.
FOTO: Shutterstock | SURSA: Daily Mail