Asociația Patronală „Planta Romanica” a anunțat, într-o postare pe Facebook, decesul academicianului Ovidiu Bojor, la vârsta de 98 de ani.
Ovidiu Bojor a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. De asemenea, este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române, scrie Gandul.ro.
„Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră.”
A plecat deși cu puțin timp în urmă își declara fericirea de a trăi în România, mărturisindu-și dragostea pentru țară dar și pentru credință.
„Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat.”
„Drum lin!”, transmite Asociația Patronală „Planta Romanica”, prin vocea președintelui doctor în științe farmaceutice Anca Daniela Raiciu.
Academicianul Ovidiu Bojor și-a datorat longevitatea unui obicei extrem de simplu și care poate fi pus în practică de oricine: mersul pe jos.
Ovidiu Bojor spunea într-un interviu exclusiv pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” că sănătatea trebuie prețuită și îngrijită încă de la 25-30 de ani.
Până atunci fă-ți de cap, dar apoi trebuie să te gândești la viitorul tău. Să îți pui întrebarea: de unde vin, ce trebuie să fac, unde plec? Răspunsul e foarte simplu: venim de la minus infinit, trăim un metru de viață și plecăm la plus infinit. Dacă am rezolvat acest lucru, avem deschisă calea viitorului, spune longevivul fitoterapeut.
Potrivit acestuia, trebuie să prețuim „metrul de viață”, să plecăm la drum cu gândul că vrem să avem o viață decentă, minimă pentru satisfacerea lucrurilor spirituale, materiale și fizice.
De asemenea, este important să dăruim cât mai mult celor din jurul nostru, pentru că a dărui înseamnă a trăi cu adevărat. Iar acest dar poate însemna o mângâiere, un pahar cu apă, o mână de ajutor la nevoie.
Tot ce dăruim primim înapoi de 10 ori mai mult și asta ne dă puterea să mergem mai departe, spune Ovidiu Bojor.
Întrebat care este secretul vieții sale lungi și ferită de boli, academicianul recunoaște că mersul pe jos l-a ajutat foarte mult.
„Am făcut sport de menținere a condiției fizice. De exemplu, 22-25 de ani am lucrat la cartarea florei Carpaților, am făcut 40 de mii de kilometri pe jos. Consemnarea pe hărți a resurselor naturale din România m-a făcut să merg foarte mult pe jos. Mi-a plăcut schiul, până la 70 de ani am schiat, mi-a plăcut să înot, să dansez, să ascult muzică de calitate”, a declarat acesta.
Urmărește mai jos interviul integral cu Ovidiu Bojor acordat publicației noastre.