A plătit o avere pentru ca doctorul să îi fractureze picioarele și să fie mai înaltă. Ce s-a întâmplat ulterior cu femeia

  • Publicat:
A plătit o avere pentru ca doctorul să îi fractureze picioarele și să fie mai înaltă. Ce s-a întâmplat ulterior cu femeia

Elaine și-a urât întotdeauna înălțimea. „La 12 ani, eram mai înaltă decât majoritatea fetelor”, spune ea. „Până la 14 ani, eram brusc mai scund decât toată lumea. De-a lungul timpului a devenit o obsesie. Mai înalt înseamnă mai bine. Mai înalt înseamnă mai frumos. Am simțit că oamenii mai înalți au mai multe șanse.”

La maturitate, obsesia era copleșitoare. Elaine crede că a avut dismorfie corporală, o afecțiune de sănătate mintală în care o persoană vede un defect în aspectul său, indiferent de cum o văd alții.

Tânăra care și-a dorit să fie mai înaltă

La vârsta de 25 de ani, Elaine a dat peste un articol despre o clinică chineză în care oamenii erau operați pentru a-și prelungi oasele picioarelor. Piesa conținea detalii înspăimântătoare despre cuști de picioare cu aspect medieval și infecție rampantă. Părea de coșmar, dar a lăsat-o pe Elaine intrigată.

„Știu că oamenii vor pune la îndoială vanitatea”, spune ea. „Dar când te confrunți cu dismorfia corporală, nu există o explicație rațională pentru ce te simți atât de copleșitor de rău.”

Șaisprezece ani mai târziu, Elaine a descoperit o clinică privată care oferea procedura la Londra și era furnizată de chirurgul ortoped Jean-Marc Guichet, un specialist în alungirea membrelor care și-a creat chiar și propriul dispozitiv de alungire – cuiul Guichet.

Potrivit descrierii intervenției, oasele picioarelor sunt rupte în două și în interior este montată o tijă de metal. Tijele metalice sunt extinse treptat pentru a mări lungimea și a separa cele două jumătăți de os. Acest proces este menit să crească înălțimea pacientului. Oasele rupte ar trebui să se vindece treptat împreună, pentru a umple golul dintre ele.

„Procesul de prelungire durează aproximativ două sau trei luni și apoi aveți cel puțin dublu timp înainte de a vă recupera o funcție rezonabilă”, avertizează profesorul Hamish Simpson, fost membru al consiliului Asociației Britanice de Ortopedie.

Chirurgul i-a fracturat picioarele

„Simțeam multă durere la piciorul stâng. Apoi, într-o noapte, în timp ce mă mișcam în pat, am auzit ceea ce a sunat ca o criză Kit Kat, urmată de durere severă”, a spus femeia.

Aceasta a mers pentru o scanare, care i-a confirmat temerile. Cuiul de la piciorul stâng îi rupsese femurul – osul coapsei – cel mai puternic os din corpul uman. Era tulburată, dar spune că a fost liniștită de doctorul Guichet.
„Mi-a spus că tot ce trebuie să faci acum este să nu-ți faci griji. Așteptați să se vindece și, odată ce este vindecat, vom începe din nou procesul.”

Cinci proceduri chirurgicale și trei grefe osoase

Din 2016, femeia de 49 de ani a avut cinci proceduri chirurgicale și trei grefe osoase, și-a epuizat economiile de o viață și a introdus o acțiune în justiție împotriva chirurgului ei, care a fost soluționată în final în iulie, fără admitere a răspunderii.

La un moment dat, Elaine a avut o unghie de metal spartă printr-un os și, cu altă ocazie, ea spune că picioarele ei au simțit că ar fi fost „prăjite din interior”.

„Călătoria mea a fost o încercare de foc, dar am supraviețuit”, spune ea.

Medicul ei a negat în mod constant orice neglijență și spune că unele dintre probleme au apărut din complicații de care fusese avertizată, iar altele au apărut prin propriile acțiuni.

„Dr Guichet a fost deschis cu privire la felul de lucruri care ar putea merge prost. Leziuni ale nervilor, cheaguri de sânge, posibilitatea ca oasele să nu se fuzioneze. Dar îmi făcusem cercetările, mergeam la un medic foarte scump și mă așteptam la îngrijiri medicale pe măsură. Visul meu a fost să cresc de la 5 ft 2 in (1,57 m) la 5 ft 5 in (1,65 m)”, a spus femeia.

Pe 25 iulie, la un cost de aproximativ 50.000 de lire sterline, a fost operată și a pus în mișcare un proces care avea să-i schimbe viața.

Procedurile de prelungire a picioarelor sunt relativ neobișnuite, dar disponibile la clinicile private din întreaga lume. În funcție de locul în care se desfășoară, acestea pot ajunge la costuri de la 15.000 și până la 150.000 de lire sterline, potrivit BBC.

A rămas cu traume atât fizice, cât și mentale

La opt ani de la operația inițială, Elaine spune că încă se recuperează de cicatricile ei mentale și fizice. Are o serie de probleme de mobilitate și spune că suferă de PTSD: „Din 2017 până în 2020 m-am ascuns de lume. Eram singură, șomeră, fără bani și cu dizabilități.”

Procesul cu medicul a fost în cele din urmă soluționat în iulie, când doctorul Guichet a fost de acord să-i plătească Elainei o sumă „substanțială”.

FOTO: Shutterstock, SURSA: BBC

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”