O femeie din Brazilia susține că a fost plasată în comă indusă timp de 17 zile după ce a suferit o reacție rară la ibuprofen. Această reacție adversă i-a provocat arsuri severe interne. În 2011, Jaqueline Gmack, în vârstă de 31 de ani, din Papanduva, a luat pastile cu ibuprofen pentru a-și ameliora durerile menstruale. În decurs de 48 de ore a dezvoltat simptome grave care i-au schimbat viața.
Totul a început cu o ușoară mâncărime la ochi și bășici sângerânde în interiorul gurii. Pe măsură ce simptomele s-au agravat, Jaqueline a fost transportată de urgență la spital, unde starea ei s-a deteriorat rapid. Ea a dezvoltat bășici pe toată fața, ajungând să nu mai poată vedea corect. Medicii au diagnosticat-o cu sindromul Stevens-Johnson (SJS), o afecțiune rară a pielii care poate fi declanșată de anumite medicamente, inclusiv ibuprofen.
Sindromul Stevens-Johnson provoacă o reacție excesivă a sistemului imunitar la un declanșator, cum ar fi un medicament. Acesta ataca pielea sănătoasă, mucoasele, ochii și organele genitale. Fără tratament, această afecțiune poate fi fatală în aproximativ 10% din cazuri. Jaqueline a fost plasată în comă indusă pentru a minimiza daunele și a primi îngrijiri intensive.
După trezirea din comă, Jaqueline a realizat amploarea tragediei prin care trecuse.
„Era ca și cum aș fi fost arsă din interior spre exterior”, a mărturisit ea.
Întregul corp îi era bandajat, vederea îi era complet încețoșată și avea un tub în gât. Deși a supraviețuit, vederea ei s-a recuperat doar parțial, aproximativ 40%, în ciuda numeroaselor intervenții chirurgicale.
Jaqueline a fost supusă la 24 de operații, inclusiv transplanturi de cornee, celule stem și membrană amniotică. Tratamentul continuă, iar în prezent are controale de două ori pe săptămână, pentru a-i monitoriza starea ochilor.
Reflectând asupra încercării prin care a trecut, Jaqueline a spus:
„Cel mai dificil obstacol de depășit este să știu că nu voi mai avea niciodată vederea pe care am avut-o odată. Îmi doresc să găsesc un leac pentru a vedea din nou, dar mă simt ca o războinică.”
Tânăra își continuă viața cu mult curaj și speranță, deși impactul fizic și emoțional al sindromului Stevens-Johnson rămâne o provocare constantă.
Sursă foto – New Africa / Shutterstock