La sfârșitul lunii noiembrie 2020, Dana Smith în vârstă de 37 de ani a decis să-și pună cercel în nas. O lună mai târziu, tânăra a început să se simtă rău, să aibă dureri de stomac și să-și piardă apetitul, menționând că ”nu am putut mânca nimic în ziua aceea”.
Într-un interviu pentru Northwell Health, sistemul medical care a avut grijă ca femeia să se recupereze, a povestit: ”Am băut doar apă, dar nici pe aceasta nu o puteam tolera. Am continuat să beau”. Simptomele s-au menținut și a doua zi, până când a început să regurgiteze sânge.
”Nu am vrut să merg la spital din cauza situației de COVID, dar am ajuns în punctul în care nu am mai avut de ales”, a povestit Dana Smith pentru CBS New York.
Odată ajunsă la spital, femeia din New York a fost diagnosticată cu insuficiență hepatică fulminantă (n.r.- hepatită acută severă), afecțiune în care poți fi perfect sănătos, dar odată intrat în contact cu un virus, în mai puțin de două luni poți intra în comă. Această afecțiune este extrem de rară. Mai exact, un review publicat în New England Journal of Medicine arată că există mai puțin de 10 cazuri la un milion de persoane în fiecare an, în țările dezvoltate. Potrivit Mayo Clinic, pierderea funcțiilor ficatului poate avea loc în câteva zile și poate veni la pachet cu serioase complicații- inflamații la nivelul creierului.
După ce a intrat în comă, femeia s-a trezit și a aflat că a fost supusă unui transplant, pentru că avea hepatita B, virusul care a produs insuficiența hepatică fulminantă. Medicii nu și-au dat seama ce a putut produce infecția, până când i-au îndepărtat toate bandajele și au observat cercelul din nas, infectat cu hepatita B.
Hepatita B este un pericol pentru sănătate, iar cercetările arată că persoanele care au piercing-uri riscă să se infecteze cu hepatita B. Potrivit Centrului de Prevenție și Control al Bolilor, cea mai bună modalitate de prevenție împotriva virusului o reprezintă vaccinarea, recomandată persoanelor de toate vârstele.