Abuzul de antibiotice este o reală problemă la nivel mondial. În ultimii zeci de ani, consumul de antibiotice fără ca acest lucru să fie cu adevărat necesar a crescut semnificativ în rândul populației generale. Luate pe termen lung și fără a avea indicație clară de administrare, antibioticele pot avea un impact major asupra întregului organism.
Abuzul de antibiotice poate duce la afecțiuni ale stomacului, candidoză, astm, sinuzită, scăderea imunității, pietre la rinichi și nu numai.
Un nou studiu prezentat în cadrul Congresului European Society for Medical Oncology arată că abuzul de antibiotice (chinolone, sulfonamide) ar putea crește cu aproape 50% riscul de apariție a cancerului de colon, mai ales la persoanele cu vârste sub 50 de ani.
Noile descoperiri reîntăresc recomandarea specialiștilor de a evita administrarea de antibiotice atunci când nu este necesar, dar și de screening periodic pentru cancerul colorectal în rândul persoanelor adulte cu vârsta sub 50 de ani. Descoperit în stadiile incipiente, cancerul de colon poate fi vindecat în peste 90% din cazuri.
Potrivit American Cancer Society, cancerul colorectal este al treilea tip de cancer ca frecvență în Statele Unite și a doua formă de cancer cu rata cea mai crescută de mortalitate, după cancerul pulmonar.
Îngrijorător este faptul că din ce în ce mai multe persoane cu vârste sub 60 de ani, deci care nu erau considerate la risc, dezvoltă cancer de colon.
Recomandarea specialiștilor, în acest context, este ca toate persoanele cu vârsta pornind de la 45 de ani să facă un test de screening pentru depistarea timpurie a cancerului colorectal la un interval de 5 ani.
Pentru a reduce riscul de cancer de colon, se recomandă evitarea consumului excesiv de alcool, renunțarea la fumat, mișcarea zilnică și dieta bogată în legume, fructe, cereale integrale.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din Statele Unite, antibioticele sunt utile în tratamentul infecțiilor bacteriene, dar nu și în al celor virale. Așadar, antibioticele nu au niciun efect în infecțiile cu virusuri, cum ar fi răceala, gripa sau infecția cu noul coronavirus.
Ne confruntăm cu o provocare imensă în ceea ce privește abuzul de antibiotice. Trebuie să cântărim foarte bine, ca medici, dacă beneficiile acestora depășesc riscurile și să le recomandăm pacienților doar atunci când sunt cu adevărat necesare, pentru a preveni fenomenul numit antibiorezistență. Acesta presupune că un microorganism capătă rezistență la efectele unuia sau mai multor antibiotice, a declarat dr. Michael Woodworth, profesor în Boli Infecțioase la Universitatea de Medicină Emory din Atlanta, pentru medicalnewstoday.com.
Administrate incorect și pe termen lung, antibioticele pot avea reacții adverse severe. De exemplu, persoanele care iau antibiotice excesiv își distrug flora intestinală și prezintă un risc crescut de infecție cu bacterii Clostridium difficile rezistente și alte tipuri de infecții care nu mai răspund la acțiunea acestor medicamente.