„De fiecare dată când învățăm să facem ceva nou, putem mulțumi neuronilor noștri și plasticității sinaptice pentru acest lucru. Plasticitatea creierului stă la baza capacității noastre de învățare și memorare, fiind esențială pentru flexibilitatea noastră mentală și comportamentală.
Repetarea unei activități și accesarea amintirilor ajută la construirea de conexiuni mai puternice în creier. Aceasta ne permite să ne îmbunătățim și mai mult memoria și abilitățile de învățare. Și mai interesant, îmbunătățirea plasticității neuronale stimulează neurogeneza, adică formarea de noi celule în creier, ceea ce poate crește volumul creierului!
Dar neuroplasticitatea nu este doar despre învățare și memorie; ea joacă și un rol crucial în recuperarea după traume sau leziuni cerebrale. Creierul nostru se poate remodela și reface conexiunile, iar dacă o zonă este afectată, alte arii cerebrale pot prelua funcțiile pierdute. Nu subestimați puterea creierului vostru!”, spune profesorul Leon Dănăilă.
Sănătatea creierului trebuie „antrenată” de-a lungul întregii vieți. Pentru a stimula neuroplasticitatea și a reduce riscul de Alzheimer, maladia care ne fură memoria la bătrânețe, academicianul Leon Dănăilă recomandă să punem în practică următoarele sfaturi.
Utilizați mâna nedominantă
Faceți activități zilnice, cum ar fi spălatul pe dinți sau folosirea furculiței, cu mâna mai puțin folosită. Acest exercițiu, cunoscut sub numele de neurobice, consolidează conexiunile dintre celulele creierului.
Călătoriți
Explorați locuri noi și expuneți-vă creierul la stimuli inediți și medii înconjurătoare noi pentru a deschide noi căi neuronale.
Antrenați-vă memoria
Utilizați mnemotehnici pentru a vă exersa memoria, stimulând conectivitatea rețelelor neuronale.
Citiți ficțiune
Cititul unui roman și implicarea în acțiunea acestuia îmbunătățesc conectivitatea creierului și activitatea în regiunile responsabile pentru senzații și mișcare.
Dansați
Practicarea dansului reduce riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer și îmbunătățește conectivitatea neuronală, datorită implicării multiplelor funcții ale creierului.
Asigurați-vă un somn adecvat
Somnul ajută la consolidarea învățării prin creșterea spinilor dendritici și transferul informațiilor între neuroni. Recomandat este un somn de minim 7 ore pe noapte.
Faceți exerciții fizice și meditați
30 de minute de exerciții fizice zilnic sau meditația contribuie la formarea de noi sinapse, iar consumul de flavonoide (cacao, afine) și antioxidanți (ceai verde) susține plasticitatea creierului.
Încercați aceste metode pentru a vă menține creierul în formă și a spori agilitatea mintală, indiferent de vârstă!