Vasul de toaletă este considerat locul în care se găsesc cele mai multe bacterii, însă riscul de îmbolnăvire vine de unde ne așteptăm mai puțin: din bucătărie! Da, ați auzit bine.
Numărul bacteriilor și germenilor dintr-o bucătărie obișnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare față de baie, potrivit Internațional Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council. Iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200% mai mare decât pe vasul de toaletă, considerat cel mai murdar loc din casă, potrivit Food&Hygiene Facts, NHS Choices.
„Deși este foarte probabil că vasul de toaletă să conțină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroșcăți pe alte suprafețe în timpul utilizării sau atunci când se trage apă și pot fi purtați în toată baia și casă pe mâinile nespălate.
Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafețe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apă la toaletă, colacul de toaletă, robinetele și mânerul ușii. Că regulă generală, pentru a opri răspândirea microbilor, este important să curățați cu produse de curățat care omoară bacteriile suprafețele din casă pe care familia le atinge frecvent cu mâinile, precum mânerul ușii frigiderului, mânerele dulapurilor, robinete, clanțe etc.”, a explicat prof. Dr. Marin Burlea.
Hugh Pennington, unul dintre microbiologii de vârf ai Marii Britanii, a confirmat faptul că și buretele de vase se număr printre cele mai murdare spații din casă.
Problema este că au fost identificate legături între bacteriile de pe bureți, cârpe și suporturile din lemn pentru tăiat și o bacterie care poate provoca paralizie.
De asemenea, spațiile unde se depune praf sau reziduuri prezintă și acestea riscuri de îmbolnăvire, avertizează specialiștii.
„Dormitoarele conțin mult mobilier moale, în care se depozitează praf, acarieni, reziduuri de acarieni, polen și mătreață de la animalele de companie. De aceea, este recomandat să folosiți și în acest spațiu, un produs de curățare antibacterian. Curățați și dezinfectați frecvent suprafețele de contact cu mâinile, precum telecomenzile, televizoarelor, întrerupătoarele și telefoanele etc. De asemenea, curățați și dezinfectați jucăriile în mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână”, a conchis Prof. Dr. Marin Burlea.
Citește și: Cele mai MURDARE obiecte din bucătărie. Uluitor unde se ascund bacteriile, de fapt
FOTO: Shutterstock