În general, smartwatch-urile sugerează că activitatea fizică te ajută să arzi mai multe calorii, dar o nouă cercetare susține că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Studiul publicat în Current Biology arată că, atunci când faci sport, organismul arde mai puține calorii, dar în ziua de pauză (recuperare), față de așteptări- cu 28% mai puțin.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele provenite de la 1,754 participanți adulți, acordând o mai mare atenție numărului de calorii pe care le-au ars în funcție de rata metabolică, adică numărul de calorii de care corpul are nevoie pentru a funcționa, dar și câte calorii ai ars pe timpul zilei.
Cercetătorii au subtractat rata metabolică bazală din numărul total de calorii arse de participanții care făceau sport și erau activi, urmând ca cele două rezultate să fie comparate cu numărul de calorii pe care, teoretic, ar fi trebuit să le ardă, potrivit formulelor acceptate pentru estimarea caloriilor arse, în funcție de energia și tipul de activități fizice pe care le aveau participanții în acea zi.
Deși fiecare organism este diferit, la fel și arderea caloriilor și capacitatea metabolismului, cercetătorii au descoperit că doar 72% dintre caloriile arse în urma antrenamentelor și activităților fizice traduse ca extra calorii arse în ziua respectivă. Și nu pentru că antrenamentele “nu se puneau la socoteală”, ci pentru că organismul lor compensa efortul crescut prin reducerea energiei atunci când erau inactivi. Așadar, ardeau mai puține calorii în perioada de recuperare. Mayo Clinic recomandă pentru un adult cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată, pe zi.
De exemplu, dacă energia bazală este de 1.400 calorii/zi, arzi undeva la 300 calorii în urma unei sesiuni de alergat de 30 de minute și arzi alte 700 de calorii dacă faci alte task-uri ale zilei precum gătit, spalat, mers pe jos, lucrat. Potrivit rezultatelor cercetării, chiar dacă, teoretic, ai ars un total de 2,400 de calorii într-o zi, real ai ars undeva la 1,728 de calorii- 72% din totalul estimat.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că și compoziția corporală (adică procentul de grăsime corporală și țesuturi) joacă un rol important. Persoanele cu mai multă grăsime compensează altfel energia și ard mai puține calorii la finalul zilei comparativ cu cele care au un nivel mai scăzut de grăsimi.
Autorii studiului sugerează că antrenamentele HIIT sunt cele mai eficiente în privința arderii caloriilor, iar asta pentru că apare acel efect de ardere a caloriilor chiar și după antrenament. Mai exact, la finalul antrenamentului corpul continuă să ardă calorii. Printre beneficii, pe lângă scăderea în greutate, putem vorbi și de îmbunătățirea dispoziției, mai ales în cazul în care pacientul tinde să mănânce pe fond emoțional pentru a face față situațiilor stresante. Calitatea somnului este și ea îmbunătățită, ceea ce înseamnă că nivelul energiei crește.