Stresul este o afectiune greu de combatut, mai ales ca oamenii traiesc fiecare clipa la foc continuu, afirma psihologii.
Indivizii isi fac tot felul de probleme care nu au o baza realista, spun specialistii. „Un exemplu destul de concludent este acela ca mamicile se streseaza din simplul fapt ca micutul lor nu ar putea fi apreciat la adevarata lui valoare, sau drumul parcurs de acasa la scoala si invers. Acest stres este unul imaginar. Mamele isi fac astfel probleme din lucruri imaginare”, precizeaza psihologul Claudiu Ganciu.
Specialistii sustin ca individul parcurge de-a lungul vietii diferite momente tensionate, care de cele mai multe ori determina aparitia stresului.
„In multe perioade din viata simtim o presiune foarte mare, un numar apasator de probleme pe care nu le putem gestiona. Apare sentimentul ca nu mai putem face fata situatiilor, iar astfel apare stresul. Acest aspect apare dintr-un stil de viata nepotrivit, unde omul nu se mai regaseste pe sine si cu atat mai mult nu isi mai face timp pentru placerile sufletesti si trupesti. Individul din ziua de azi isi canalizeaza toata energia asupra lucrurilor pe care le are de rezolvat”, precizeaza psihologul Mihaela Sahlean.
Psihologii sustin ca de cele mai multe ori oamenii nu reusesc sa se detaseze complet de problemele lor cotidiene, astfel indepartarea stresului este foarte dificila.
„Remedii impotriva stresului sunt multe, ca, de exemplu, vacantele. Adevarata problema intervine atunci cand luam problemele de la serviciu in locul pe care l-am ales pentru a ne relaxa. Intr-o asemenea situatie se depaseste stresul care este resimtit la serviciu, dar intervine o alta problema si anume ce se intampla la locul de munca in lipsa ta”, afirma psihologul Claudiu Ganciu.
Specialistul mai sustine ca si luarea unor pauze atunci cand situatiile au iesit de sub control poate ajuta la depasirea stresului atata timp cat individul nu recurge la acest lucru pentru a medita asupra problemelor deja existente.
Psihologul Mihaela Sahlean precizeaza ca lecturile de calitate, plimbarile, mersul la teatru, la cinematograf si iesirile cu prietenii ar ajuta la depasirea stresului. „Impartirea rezonabila a timpului, o alternare intre efort si relaxare are rolul de a detensiona si de a-l determina pe individ sa se simta bine in pielea lui. De retinut este faptul ca fiecare dintre noi este responsabil de calitatea vietii proprii”, precizeaza Mihaela Sahlean.
Stresul poate ajuta in luarea unor decizii bune
Psihologii sustin ca stresul determinat de activitatile concurentiale poate fi benefic pentru luarea unor decizii cat mai bune. „Stresul poate fi bun mai ales cand ne aflam intr-o situatie de concurenta. Aceasta stare poate fi stimulativa, iar in unele situatii stresul poate fi benefic, pentru ca ajuta la gasirea unor solutii intr-un timp mult mai scurt”, afirma Claudiu Ganciu. Acesta mai precizeaza ca stresul este impartit in doua categorii si anume stresul gandirii si cel afectiv.
„Stresul afectiv este cel mai periculos. Acesta are radacini inca din copilarie si se refera la aprecierile negative pe care un copil le-a primit din partea colegilor de clasa sau a prietenilor de joaca. Ajuns la maturitate, individul este foarte preocupat de felul in care arata, cum se imbraca, cum este privit de cei din jur. O astfel de persoana va fi mereu stresata, fiecare pas pe care il face va produce in sinea individului o neliniste”, precizeaza psihologul Ganciu.