Adevărul despre fertilitatea femeilor. Experții au recunoscut că nu scade după 35 de ani

  • Publicat:
  • Actualizat:
Adevărul despre fertilitatea femeilor. Experții au recunoscut că nu scade după 35 de ani
Perioada fertilă este mai lungă decât se credea inițial, potrivit unui nou studiu / FOTO: Shutterstock

Un nou studiu a dezvăluit că perioada fertilă a femeilor se întinde până la vârsta de 37.1 ani, depășind astfel vârsta de 35 de ani, despre care auzeam des că marchează începutul declinului fertilității, în rândul femeilor. De menționat este că datele anterioare au fost întotdeauna considerate arbitrare și fără caracter științific.

Un nou studiu, publicat în Jama Network, a scos la iveală că sistemul reproducător al femeilor a mai câștigat doi ani, el crescând de la vârsta de 35 până la 37.1. Cercetările au vizat viața reproducătoare a femeilor din ultimii 60 de ani.

Oamenii de știință au descoperit că în ultimii ani, vârsta medie la care debutează menopauza a crescut, în timp ce vârsta medie a primei menstruații a scăzut.

Deseori, vârsta de 35 de ani era văzută ca o prăpastie, de unde începe declinul vieții fertile, iar femeile care nășteau după această vârstă erau considerate „mame geriatrice” sau „cu vârstă maternă avansată”.

Gravidele trecute de 35 de ani aveau sarcină considerată „cu risc crescut”

De asemenea, femeile după 35 de ani sunt avertizate despre cât de greu vor rămâne însărcinate și ce probleme ar putea apărea în cazul fătului. Sarcina este imediat considerată „cu risc crescut” și cu nevoie de monitorizare specială.

„Să încerci să rămâi însărcinată după vârsta de 35 este un proces adesea învăluit în stres și prejudecăți”, potrivit unui editorial publicat în The Guardian.

Este adevărat însă că, odată cu trecerea timpului, calitatea ovulelor scade, iar cu ele și șansele de a rămâne însărcinată, însă „obsesia” actuală că vârsta de 35 de ani este ca un prag pentru fertilitate este învechită și neștiințifică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult