Aditivul alimentar E171 (dioxidul de titan) va fi interzis începând din această vară, mai precis din iulie 2022, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Stella Kyriakides, comisarul responsabil cu sănătatea şi siguranța alimentară, a declarat că aditivul alimentar E171 nu mai este considerat sigur.
„Contez pe faptul că autoritățile statelor membre vor coopera, asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare”, a spus aceasta. Interdicția de a utiliza dioxidul de titan în alimente se va aplica după o perioadă de tranziție de șase luni.
Dioxidul de titan este considerat un aditiv alimentar (colorant) codat conform Codex Alimentarius ca E171. Acesta este utilizat în multe produse alimentare, pentru proprietatea sa de a intensifica non culoarea albă a acestora. Tot pentru această proprietate este utilizat și în loțiunea de protecție solară sau în diferite vopsele.
Lista alimentelor care conțin de regulă E171 cuprinde:
Din păcate, dioxidul de titan (E 171) este utilizat în principal în produsele alimentare care sunt foarte consumate de copii, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, ciocolata și înghețata, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la posibila expunere ridicată a acestui segment vulnerabil al populației.
Propunerea executivului comunitar s-a bazat pe un aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate.
Siguranţa alimentelor pe care le consumă cetăţenii noştri şi sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict şi permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranţă pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activităţi este să ne asigurăm că numai substanţele sigure, susţinute de dovezi ştiinţifice solide, ajung în farfuriile noastre.
Prin această interdicţie, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autorităţile statelor membre vor coopera, asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare, a declarat Stella Kyriakides.
Potrivit raportului elaborat de European Food Safety Authority, acest aditiv poate duce la deteriorarea ADN-ului şi la apariţia anumitor tipuri de cancer.
E171 are în compoziţia sa până la 50% nanoparticule care în urma ingestiei orale se acumulează în ficat, plămâni şi alte organe, fapt care duce la deteriorarea ADN-ului şi la apariţia anumitor tipuri de cancer.
Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul ONU a clasificat dioxidul de titan ca fiind un posibil agent cancerigen uman.