Ai des coșmaruri? Te-ai putea confrunta cu o boală autoimună, potrivit celui mai recent studiu

  • Publicat:
Ai des coșmaruri? Te-ai putea confrunta cu o boală autoimună, potrivit celui mai recent studiu

Experții de la Kings College din Londra au descoperit că o creștere a frecvenței coșmarurilor ar putea indica o sănătate precară sau chiar prezența unei boli autoimune.

Coșmarurile, asociate cu instalarea unei boli autoimune

Pentru acest studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista de specialitate eClinicialMedicine, specialiștii au chestionat 676 de persoane care suferă de lupus și 400 de medici care lucrează cu pacienți afectați de această boală.

Participanții au fost întrebați despre momentul apariției a 29 de simptome neurologice și de sănătate mentală, precum depresie, halucinații, pierderea echilibrului, iar cercetătorii le-au cerut să le și noteze în ordinea în care acestea au apărut. Unul dintre cele mai comune simptome au fost coșmarurile care au întrerupt somnul, pe care le-au resimțit trei din cinci pacienți, notează The Telegraph.

1/4 dintre subiecți au spus că acest simptom a apărut înainte de instalarea lupusului.

Ce este lupusul?

Lupusul este o boală care afectează sistemul imunitar. Poate cauza probleme cu pielea, articulațiile, rinichii și alte organe.

„Timp de mulți ani am discutat despre coșmaruri cu pacienții mei cu lupus și am crezut că au o legătură cu evoluția bolii lor. Cercetarea oferă dovezi ale acestui lucru, iar noi încurajăm puternic mai mulți medici să întrebe despre coșmaruri și alte simptome neuropsihiatrice – considerate a fi neobișnuite, dar de fapt foarte comune în autoimunitatea sistemică – pentru a ne ajută să detectăm simptome ale bolii mult mai devreme”, a declarat David D’Cruz, profesor în medicină în cadrul Kings College London și autorul studiului.

Potrivit acestuia, coșmarurile pot apărea din diverse cauze: stres, anxietate, tulburări de somn, medicamente, tulburări mentale, etc.

Coșmarurile post-traumatice, însă, includ adesea elemente similare cu trauma trăită, potrivit specialiștilor Harvard. Aproape jumătate dintre oamenii care au coșmaruri după un eveniment traumatic au coșmaruri care reproduc trauma.

„Este important că medicii să discute cu pacienții lor despre aceste tipuri de simptome (coșmaruri și halucinații) și să scrie evoluția simptomelor fiecărui pacient”, a declarat Dr. Melanie Sloan, coordonatorul studiului, din cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Universității Cambridge.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult