Autoritățile din Statele Unite cer serviciilor medicale să prescrie un anumit antibiotic a doua zi după contactul sexual ca măsură de prevenție pentru a combate bolile cu transmitere sexuală.
Pentru că rata bolilor cu transmitere sexuală este în creștere, Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) recomandă folosirea doxiciclinei, aceasta dovedindu-se a fi eficientă în reducerea bolilor precum chlamydia, gonoree și infecția cu sifilis. În felul acesta se poate vorbi despre un nou capitol prin care bolile cu transmitere sexuală pot fi prevenite, în special în rândul populațiilor cu risc crescut.
Cererea vine în urma unor studii care indică faptul că bărbații gay și bisexuali care au luat doxiciclină în următoarele zile trei zile de la contactul sexual neprotejat, aveau riscuri mai mici de a se infecta cu chlamydia, sifilis sau gonoree comparativ participanților la studiu care nu au luat această pastilă după sex.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea și în rândul altor grupuri, precum femei și indivizi heterosexuali. Odată aprobat, această mișcare se poate alătura metodelor de prevenție precum vaccinul HPV și pilula de prevenție HIV.
Doxiciclina este un antibiotic care se folosește de mai bine de 40 de ani și care a fost conceput pentru a trata afecțiuni precum acneea, chlamydia și febra pătată a Munților Stâncoși, cunoscută și ca febra Rocky Mountain.
Un studiu publicat în aprilie în The New England Journal of Medicine vorbește despre eficacitatea acestui antibiotic, datorită reducerii riscului de gonoree, chlamydia și sifilis la două treimi dintre bărbații care întrețin relații sexuale cu alți bărbați.
Propunerea CDC clarifică profilaxia post-expunere administrării medicamentului după o potențială expunere la o infecție, fiind o strategie de prevenire a bolii HIV sau a altor infecții.
După ce studiul a fost publicat în luna aprilie, Departamentul de Sănătate Publică din California a recomandat tratamentul preventiv pentru folosirea de către „toți indivizii care nu poartă o sarcină”, notând că poate fi eficient dacă este administrat „în timp de 72 de ore după sexul oral, anal sau vaginal neprotejat”.
Pacienții care iau acest antibiotic se pot confrunta cu probleme gastrointestinale: anorexie, greață, vărsături, diaree, glosită, disfagie, enterocolită și leziuni inflamatorii în regiunea ano-genitală (candidoză). Au fost raportate rareori cazuri de disfuncție hepatică.