Ai sânii denși? Crește riscul de cancer la sân

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ai sânii denși? Crește riscul de cancer la sân
Envato

Densitatea sânilor tăi chiar contează. Cu cât densitatea lor este mai mare, cu atât crește riscul de cancer la sân. Doar o mamografie poate detecta un astfel de risc. Pentru că, în timpul unui control de rutină, nu toți medicii furnizează informații privind densitatea sânilor, îți recomandăm să ceri informații suplimentare în acest sens.

Ne-a devenit oarecum comun faptul că, în cazul cancerului la sân, antecedentele familiale cresc riscul de îmbolnăvire, dar discutăm poate prea puțin despre faptul că sânii extrem de denși prezintă un risc mare de îmbolnăvire și, implicit, o testare mai frecventă.

Un studiu publicat recent în jurnalul medical JAMA Network Open a identificat faptul că majoritatea femeilor nu consideră factori precum structura țesutului mamar foarte importanți. Dintre cele 1.900 de participante la cercetare, un număr semnificativ mai mare era mai degrabă preocupat de factorii genetici.

Țesutul mamar gras crește riscul de cancer la sân

Din păcate, deși nu pare neapărat un factor de risc, femeile cu țesut mamar gras, chiar și la nivel minim, au un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta cancer la sân, în comparație cu femeile care au o densitate a sânilor mai mică, potrivit aceluiași studiu.

Aproximativ 40% dintre femeile care și-au verificat sănătatea sânilor printr-o mamografie – și aveau un țesut mamar dens, dar nu într-o măsură extremă – au prezentat un risc cu 20% mai mare în comparație cu femeile cu densitate medie a sânilor. „Puțin mai scăzut decât riscul pe care îl presupune obiceiul de a bea un pahar de vin roșu pe zi”, potrivit Dr. Phoebe Freer, managerul Centrului de Imagistică a sânilor din cadrul Institutului de Cancer Huntsman al Universității din Utah.

Țesutul mamar este foarte asemănător amprentei umane, „fiecare individ are o cantitate diferită de țesut fibroglandular”, iar singura modalitate prin intermediul căreia se pot detecta particularitățile fiecărei femei în parte este testul mamograf, recomandat la fiecare unul sau doi ani pentru persoanele cu vârsta peste 40, în unele cazuri, 50 de ani.

Mai mult, în 2019, The Food and Drug Administration a propus ca toate unitățile unde se realizează mamografii să informeze pacientele și cu privire la densitatea sânilor și implicațiile ei.

Legătura dintre densitatea sânilor și cancerul la sân

Există două motive importante pentru care densitatea ridicată a țesutului mamar poate crește riscul de apariție a cancerului la sân. Primul, deși teoriile sunt încă la nivel de supoziții, are legătură cu un indiciu statistic: cancerul la sân pare că se dezvoltă cu precădere în țesutul fibroglandular, un țesut unic al sânului, spre deosebire de țesutul gras care se regăsește în tot corpul.

În al doilea rând, pentru că femeile cu densitate mare a sânilor au aproape în întregime țesut fibroglandular, este mult mai dificil să detectezi mase canceroase sau depozite de calciu.

„Verificarea cancerului la o pacientă cu densitate mare a sânilor poate fi comparată cu căutarea unei pete albe pe un perete alb”, a declarat Dr. Melissa Durand, profesor în cadrul departamentului de Radiologie și Imagistică Biomedicală la Yale School of Medicine.

Mai mult, radiologii susțin că, în special pentru femeile cu o astfel de structură a sânului, tipul ideal de mamografie este cea digitală cu tomosinteză, nu mamografia standard.

Deși femeile nu pot face nimic pentru schimbarea densității sânului, odată cu înaintarea în vârstă chiar și țesuturile mai puțin dense acumulează mai mult țesut gras.

Pentru a scădea riscul apariției cancerului la sân, medicii recomandă limitarea consumului de alcool, menținerea unei diete echilibrate și sănătoase și exerciții fizice cu regularitate.

Sursă: nbcnews.com

Urmărește CSID.ro pe Google News