Dacă ai un termometru cu mercur, aceasta este o infracţiune, care ţine de regimul muniţiilor şi armelor. De asemenea, dacă vrei să-l predai, aceasta poate să se constituie o altă infracţiune. Iată cazul unui român care a făcut înconjurul internetului.
Un sucevean care a vrut să scape de două termometre vechi cu mercur s-ar fi ales cu dosar penal dacă ar fi apelat la ajutorul autorităților.
Pe de altă parte, apelarea la o firmă autorizată din mediul privat l-ar costa 400 de lei și asta doar după ce firma autorizată s-ar deplasa la domiciliul acestuia de la câteva sute de kilometri, din județul Buzău.
„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Există riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a declarat suceveanul.
Cel mai interesant răspuns a venit de la poliție. Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a declarat că, din anul 2014, „simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune, conform art. 359 din Codul penal. Persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani”.
De reținut faptul că mercurul este un metal foarte toxic, care are tendința de acumulare în corp în decursul timpului. Acționează că o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral. În organism pătrunde prin piele, respirator – prin vaporii inspirați, sau digestiv, în momentul consumului unor alimentelor contaminate cu mercur. Substanța este foarte periculoasă deoarece trece cu ușurință din stare solidă în stare de vapori și se acumulează în organism.
„Ofițerul de serviciu a spus că, dacă nu este o amenințare, ei nu au atribuții să intervină și că ei nu colectează materiale periculoase”, a mai adăugat bărbatul.
Prin urmare, dacă suceveanul mergea cu cele două termometre la Poliție, aceștia i-ar fi deschis dosar penal.
Mai mult, pentru a scăpa de un termometru cu mercur în ziua de azi, nu este deloc simplu. Varianta de a-l arunca la gunoi nu este una indicată încât riscul de a constamina mediul este unul major.