În mod normal, primele fire de păr alb apar în jurul vârstei de 35 de ani. Albirea prematură a părului se poate produce, însă, și la 20 de ani în unele cazuri.
Până în prezent, cauza exactă a încărunțirii rămâne incomplet înțeleasă. Încărunțirea prematură poate apărea fie într-un context genetic (ai în familie cazuri de albire prematură a părului), fie asociată cu condiții precum progeria și pangeria (îmbătrânire prematură).
De asemenea, anumite carențe nutriționale pot fi o cauză de albire a părului în general, dar și o cauză a albirii premature.
Potrivit specialiștilor, printre factorii care contribuie la apariția prematură a părului alb, amintim:
„Hipopigmentarea reversibilă a părului poate fi observată în deficiențe nutriționale, protein-calorice, malnutriție și boli care evoluează cu pierdere cronică de proteine (de exemplu, în boli renale). Deficitul de cupru, fier, calciu, zinc, seleniu și vitamina D3 poate provoca, de asemenea, albirea prematură a părului.
Astfel, în cazul în care albirea părului, la timp sau precoce, este din cauza unor astfel de deficite, suplimentând aportul, se poate aștepta o stagnare a progresiei sau chiar reversibilitate a fenomenului de albire“, notează Conf. Dr. Alice Brînzea, medic specialist dermatovenerologie și geriatrie-gerontologie.
Citește și: Ce să mănânci ca să întârzii albirea părului
Medicul subliniază faptul că pe piață sunt disponibile deja produse topice care anunță că opresc și chiar inversează procesul de albire al părului prin stimularea formării melaninei de la nivelul firului de păr. Însă, NU și în cazul în care cauza albirii este una genetică.
Produse topice: șampoane cu antioxidanți, cu vitamina C, extract de ceai verde, seleniu, cupru, fitoestrogeni sau melanină.
FOTO: Shutterstock