Alcoolul, bun pentru sănătatea inimii. În ce condiţii?

Un nou studiu sugerează că în urma consumului de alcool scade riscul apariţiei celor mai frecvente boli de inimă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alcoolul, bun pentru sănătatea inimii. În ce condiţii?
FOTO: pexels.com / Alcoolul, bun pentru sănătatea inimii. În ce condiţii?

Alcoolul, consumat cu moderaţie, are o reputaţie foarte bună pentru sănătatea inimii. Un pahar de vin pe zi consumat de femei şi două pahare de vin zilnic consumate de bărbaţi au fost asociate cu un risc scăzut de infarct, accident vascular cerebral şi deces din cauza bolilor de inimă.

Alcoolul, consumat cu moderaţie, sprijină bună funcționare a inimii: STUDIU

Un nou studiu publicat în The BMJ, la care au luat parte aproximativ două milioane de participanţi, vine cu mai multe dovezi în privinţa cosumului de alcool cu moderaţie şi a sănătăţii inimii. Cercetătorii au analizat legătura dintre consumul de alcool şi 12 boli de inimă diferite într-un grup de adulţi din Marea Britanie. La începutul studiului, niciunul dintre participanţi nu suferea de boli cardiovasculare.

Participanţii care nu au consumat alcool s-au confruntat cu un risc crescut în faţa a opt boli de inimă, între 12% şi 15%, comparativ cu participanţii care au băut cu moderaţie. Aceste boli de inimă includeau şi cel mai frecvent întâlnite ca infarctul şi accidentul vascular cerebral. Cei care nu au consumat alcool aveau un risc crescut de 33% de a se confrunta cu angina instabilă, o afecţiune în care inima nu primeşte suficient sânge, şi un risc de 56% de a se confrunta cu decesul cauzat de bolile de inimă, comparativ cu participanţii care consumau un pahar sau două de vin zilnic.

Bineînţeles, alcoolul nu oferă protecţie împotriva celor mai comune patru probleme de inimă. Descoperirile studiului sunt interesante deoarece cercetătorii au împărţit consumatorii în categorii: ”Persoane care nu consumă”- de cele mai multe ori aici erau incluse persoanele care nu au consumat niciodată alcool sau au renunţat la consumul de alcool, fiind astfel predispuse bolilor de inimă.

Steven Bell, epidemiolog genetic al Universităţii Cambridge şi autorul studiului spune că ”factorii de risc sunt asociaţi diferit fiecărei boli”. Viitoare studii vor vorbi de asemenea despre diferenţa tipului de alcool- vin versus bere, de exemplu- şi a efectelor pe care le au în privinţa riscului de boli de inimă.

Citește și: Câteva lucruri simple pentru sănătatea inimii

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandări: