Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat în direct la Antena 3 CNN ce anume trebuie să facem pentru a preveni infecția cu toxina botulinică. Medicul susține că toxina poate fi luată din alimentele preparate și conservate atât în gospodăriile noastre, cât și în preparatele achiziționate din comerț.
„Atenție părinți și bunici! Dacă vedeți o conservă cu capacul bombat aruncați-o fără discuție. Ar trebui să prelucrăm termic minim 10 minute, orice fel de preparat conservat în casă pentru că este risc de botulism alimentar. Boala este rară, dar este letală, iar neurotoxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine bacteriene.
A fost utilizată ca armă biologică. Putem vorbi și de pește și de fructe și legume conservate, pot să transmită această boală. Epidemiile sezoniere sunt mai ales spre primăvară pentru că aceste preparate au stat depozitate în gospodărie, dar nu este exclus să fie și de la preparatele cumpărate din comerț, mai ales când este vorba despre depozitare, utilizare sau manipulare defectuoasă”, a spus doctorul Tudor Ciuhodaru.
Totodată acesta a precizat și care sunt simptomele în urma cărora ar trebui să mergem de urgență la spital.
„Nu uitați cei patru D, sunt extrem de importanți și vă pot salva viața. Dacă la 18-36 de ore după consumarea unui aliment preparat în casă apare acea paralizie progresivă simetrică descendentă cu diploplie, vedem dublu, cu dizartie, vorbim cu dificultate, cu disfagie, înghițim cu dificultate și cu dispnee, apar și tulburări de respirație este extrem de important să ajungem cât mai repede la spital”, a precizat doctorul Tudor Ciuhodaru.
Este alertă de botulism în România, au anunțat autoritațile. 11 persoane sunt suspectate, două dintre ele fiind în stare foarte gravă. Specialiștii susțin că această toxină este mortală.
Nu este prima oară când România se află sub alertă de botulism. La finalul lunii august 2023, specialiștii au declarat alertă sanitară în România. Trei membri ai unei familii, dar și o altă rudă a acestora, au fost internați, anul trecut, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara. Se pare că toți au prezentat simptome de botulism, asta după ce, în ultimele zile, aceștia au consumat șuncă de porc preparată în propria gospodărie.
Dacă observați că se bombează capacul, atunci cantitatea de toxină este imensă, deci evitați să consumați conținutul. Apariția toxinei poate fi favorizată și de acoperirea recipientului cu folie de plastic sau de aluminiu care este păstrat la frigider. Deci aveți grijă la conservele desfăcute și păstrate astfel la frigider!