Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, prima reacție după ce două doctorițe de la Spitalul Pantelimon au fost acuzate de crimă

  • Publicat:
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, prima reacție după ce două doctorițe de la Spitalul Pantelimon au fost acuzate de crimă

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a avut, astăzi, prima reacție după ce două doctorițe de la Spitalul Pantelimon din București au fost reținute sub acuzațiile de omor calificat (cu premeditare).

Ministrul a vorbit și despre ancheta deschisă de Corpul de Control al Ministerului Sănătății în luna aprilie, imediat după ce primele acuzații au fost dezvăluite public.

Chiar dacă atunci, atât ministrul, cât și comisia de anchetă au anunțat că acuzațiile nu se confirmă, iar personalul medical nu este vinovat, acum, Alexandru Rafila a venit cu noi precizări.

„Situaţia de la Spitalul Sf. Pantelimon a debutat în aprilie, iar noi am reacţionat imediat. Am organizat toate activităţile care sunt permise de cadrul legal pentru a investiga cele reclamate. Corpul de control al Ministerului Sănătăţii verifică chestiuni administrative. Ei au verificat dacă procedurile medicale sunt respectate, nu au constatat probleme pe chestiunile admministrative. Nu au verificat partea medicală.”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

Două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, reținute pentru crimă

Ancheta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar ieri, procurorii au făcut percheziții și au audiat mai mulți angajați ai spitalului, iar la finalul audierilor au anunțat că două doctorițe au fost reținute și acuzate că au omorât intenționat pacienții de la ATI.

Procurorii au arătat, într-un comunicat oficial, și cum au acționat cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon din București.

„La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.

Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).

În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.

Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată. În sarcina acesteia s-a reținut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei.

Față de inculpatele M.M.A. și P.M., precum și față de suspecta C.M. a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore. În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări:
Alimente ultraprocesate care pot crește riscul de diabet
Alimente ultraprocesate care pot crește riscul de diabet
Boala Parkinson ar debuta în intestin și nu în creier, arată un nou studiu
Boala Parkinson ar debuta în intestin și nu în creier, arată un nou studiu