Un grup de specialişti de la centrul de cercetare Johns Hopkins, Statele Unite, a demonstrat că alimentaţia nou-născuţilor este mai relevantă pentru viitoarea lor dezvoltare şi buna funcţionare a metabolismului de mai târziu, decât dieta pe care mămica a urmat-o pe timpul sarcinii.
Practic, femeile care aşteaptă un copil trebuie să ştie că este mai important să fie atente la alimentaţia micuţului după ce vine pe lume, decât la ce primeşte cât e încă în uter.
Cercetătorii susţin că este imperios necesar ca bebeluşii să primească o alimentaţie sănătoasă, redusă în grăsimi pentru că acestea duc la creşteri în greutate periculoase, alterează toleranţa la glucoză (un simptom al prediabetului) şi determină pierderea sensibilităţii la leptină, un hormon care reglează apetitul.
Un copil dolofan nu este în mod obligatoriu un copil bine hrănit, sănătos, ci unul care va avea probleme, în viitor. Experţii avertizează asupra pericolului obezităţii epidemice la nivel mondial, afecţiune ce atrage un lung şir de alte boli cu potenţial fatal: hipertensiune, diabet de tip II, artrită, cancer.