O dietă vegetală poate fi sănătoasă, dar nu dacă mănânci mese ultra-procesate, congelate, care sunt fără carne.
Un nou studiu a analizat dietele a peste 118.000 de persoane din Anglia, Scoția și Țara Galilor, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani și le-a comparat dietele cu dosarele lor medicale. Concluziile? Cei care au consumat o dietă bogată în alimente ultra-procesate de origine vegetală au avut mai multe șanse să observe efecte negative asupra sănătății cardiovasculare, în timp ce participanții care au urmat o dietă pe bază de plante neprocesate au înregistrat beneficii pentru sănătate.
„Am observat că o contribuție mai mare a alimentelor de origine vegetală neprocesate a fost asociată cu un risc mai mic de evenimente cardiovasculare fatale și nonfatale, în timp ce contribuția alimentelor de origine vegetală ultra-procesate a fost asociată cu un risc mai mare de evenimente cardiovasculare,” se arată în studiu, care a fost publicat în The Lancet Europe.
Motivul este că alimentele ultra-procesate au un „conținut ridicat de grăsimi nesănătoase, sodiu și zaharuri adăugate, care contribuie la dislipidemie, ateroscleroză, hipertensiune, rezistență la insulină, obezitate și tulburări metabolice, toate fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare,” arată studiul.
Problema, sugerează autorii studiului, este legată de alimentele ultra-procesate precum „cârnați, nuggets și burgeri „de origine vegetală” care sunt produse cu ingrediente provenite din plante și comercializate ca înlocuitori pentru carne și lactate.”
Cu toate acestea, participanții la studiu au raportat în mare măsură că au consumat pâine ambalată, produse de patiserie și prăjituri.
În general, acest lucru este îngrijorător pentru cei care urmează o dietă bazată pe plante, deoarece studiul a arătat că „vegetarienii și veganii au consumat mai multe alimente ultra-procesate decât consumatorii de carne, în principal prin consumul de înlocuitori industriali de carne și lactate de origine vegetală.”
„Nu putem presupune întotdeauna că alimentația pe bază de plante este sănătoasă, deoarece, la urma urmei, zahărul este de origine vegetală,” a declarat Duane Mellor, nutriționist și senior fellow la Aston Medical School din Birmingham, Regatul Unit, conform CNN.
„Multe alimente care nu conțin produse de origine animală, inclusiv biscuiți, chipsuri, produse de cofetărie și băuturi răcoritoare, sunt practic pe bază de plante, dar nu ar fi considerate esențiale ca parte a unei diete sănătoase de către majoritatea oamenilor.”
Colegiul American de Cardiologie raportează că alimentele ultra-procesate reprezintă mai mult de jumătate din dieta medie a americanilor, adăugând că „un consum mai mare de alimente ultra-procesate este asociat cu un risc crescut de incidență și mortalitate a bolilor cardiovasculare, fiecare porție suplimentară zilnică fiind asociată cu un risc crescut suplimentar.”
Foto: envato
Surse: