Alimentele care luptă împotriva inflamaţiilor cronice

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul pe Probleme de Îmbătrânire şi Boli Cronice din Universitatea Liverpool susţine că a identificat alimentele care pot preveni inflamaţia cronică, responsabilă de declanşarea a nenumărate afecţiuni grave.
  • Publicat:
Alimentele care luptă împotriva inflamaţiilor cronice

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul pe Probleme de Îmbătrânire şi Boli Cronice din Universitatea Liverpool susţine că a identificat alimentele care pot preveni inflamaţia cronică, responsabilă de declanşarea a nenumărate afecţiuni grave.

Inflamaţia apare în organism atunci când se produc anumite dezechilibre şi pot cauza diferite afecţiuni, inclusiv cancer, diabet, boli de inimă sau boala Alzheimer. Dietele bogate în fructe şi legume ce conţin polifenoli pot oferi protecţie împotriva inflamaţiilor cauzate de îmbătrânire şi boli cronice.

Comunicarea celulară şi inflamaţia cronică

Polifenolii sunt micronutrienţi importanţi în dieta noastră, iar rolul crucial pe care îl joacă în prevenţia bolilor degenerative precum cancerul sau bolile de inimă este susţinut de tot mai multe dovezi ştiinţifice. Efectele polifenolilor asupra sănătăţii depind de cantitatea consumată şi de biodisponibilitatea lor.

Limfocitele T sunt celule albe sangvine care circulă în organism depistând anomalităţile şi infecţiile care apar. Acestea contribuie la nivelul de citokine – care ajută comunicarea în răspunul imun şi stimulează mişcarea celulelor către locul inflamaţiei, infecţiei sau traumei. Citokinele sunt reglate de aportul de fructe şi legume. Astfel, o dietă bogată în fructe şi legume ce conţin polifenoli poate oferi protecţie împotriva inflamaţiei cronice.

Studiul, condus de Sian Richardson şi doctrul Chirs Ford de la Institutul pe Probleme de Îmbătrânire şi Boli Cronice din Liverpool a examinat rolul pe care îl au o serie de polifenoli asupra inflamaţiilor.

Sian Richardon explică: “Rezultatele studiului nostru arată că polifenolii derivaţi din ceapă, turmeric, struguri roşii, ceai verde şi fructele acai pot reduce nivelul mediatorilor pro-inflamatori, mai ales la persoanele care prezintă risc de inflamaţie cronică. Oamenii mai în vârstă sunt mai expuşi la inflamaţiile cronice şi tocmai de aceea ar putea beneficia de pe urma introducerii în dieta lor a unor duplimente cu Isorhamnetin (flavonoid cu proprietăţi antioxidative), resveratrol, curcuma şi acid vanilic sau a unor surse de alimente care produc aceste molecule bioactive.”

Urmărește CSID.ro pe Google News