Alimentele consumate de copii, care provoacă dependență la fel ca alcoolul sau fumatul. Cercetătorii spun că este o situație fără precedent!

Biscuiți, chips-uri, înghețată și multe alte alimente ultra-procesate pot produce dependență la fel de mult ca țigările și alcoolul, arată un studiu.
  • Publicat:
Alimentele consumate de copii, care provoacă dependență la fel ca alcoolul sau fumatul. Cercetătorii spun că este o situație fără precedent!
Alimentele consumate de copii, care provoacă dependență la fel ca alcoolul sau fumatul. Cercetătorii spun că este o situație fără precedent!

Biscuiți, chips-uri, înghețată și multe alte alimente ultra-procesate pot produce dependență la fel de mult ca țigările și alcoolul, arată un studiu.

Alimentele și băuturile ultra-procesate sunt din ce în ce mai întâlnite în societatea în care trăim. În Europa, 27% dintre caloriile consumate zilnic sunt din acest tip de alimente, de exemplu.

În urma unei cercetări publicate în BMJ în care s-au analizat 281 de studii în 36 de țări, de către oameni de știință din Statele Unite, Spania și Brazilia s-a descoperit că 1 din 7 adulți (14%) și 1 din 8 copii (12%) este dependent de alimente ultra-procesate.

Și acum, ca o comparație, nivelul de dependență pentru alcool și tutun în rândul adulților ajunge la 14% și respectiv 18%. Cercetătorii descriu această rată de dependență din rândul copiilor (12%) fără precedent!

Alimentele ultra-procesate, asociate dependenței

Studiul sugerează că alimentele ultra-procesate, care conțin un nivel uriaș de carbohidrați rafinați și grăsimi adăugate, pot avea efecte care să producă dependență asupra sistemului de recompensă a creierului care, ulterior, se manifestă similar substanțelor care produc dependență, precum cele regăsite în alcool și tutun.

Comparativ alimentelor integrale, produsele ultra-procesate oferă carbohidrați și grăsimi tractului gastrointestinal într-o rată mult mai rapidă, care acționează similar cocainei și nicotinei.

Aditivii produc o dependență față de alimente

Aditivii sunt deseori ingredientele menționate pe eticheta produselor ultra-procesate, iar ele sunt folosite pentru a potența gustul dulce sau sărat ce poate contribui la această adicție, sugerează studiul. Prin potențarea gustului sau texturii crește și plăcerea față de un anumit produs, rezultând poftele alimentare accentuate, dar și consumul în exces a alimentelor ultra-procesate.

Să luăm exemplul țigărilor. În industria tutunului, aromele intensifică efectul de răsplată asupra creierului. Aroma mentolată, de exemplu, crește nivelul de dopamină.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări:
Alimente ultraprocesate care pot crește riscul de diabet
Alimente ultraprocesate care pot crește riscul de diabet
Boala Parkinson ar debuta în intestin și nu în creier, arată un nou studiu
Boala Parkinson ar debuta în intestin și nu în creier, arată un nou studiu