Alimentele ultraprocesate și băuturile cu mult zahăr, care constituie peste 25% din aportul caloric al europenilor, cresc semnificativ riscul de cancer colorectal, arată un studiu recent publicat în revista Clinical Nutrition.
Aproximativ 8.000 de persoane din Spania, cu vârste între 20 și 85 de ani, au completat chestionare cu privire la obiceiurile alimentare și au fost analizate în studiu. A mai fost analizată relația dintre consumul acestor alimente și riscurile de cancer mamar și de prostată, însă nu au fost observate corelații semnificative. Un risc mai mare de cancer mamar a fost observat într-un subgrup de fumători, care au raportat și o dietă foarte bogată în alimente ultraprocesate.
Dr. Dora Romaguera, autoarea studiului, de la Institutul de Investigație Sanitară din Insulele Baleare, a declarat pentru The ASCO Post că această relație poate fi explicată, în parte, „prin aportul redus de fibre, fructe și legume, despre care se știe că oferă protecție împotriva cancerului colorectal, în rândul persoanelor care consumă o mulțime de alimente ultraprocesate, dar și de aditivi și alte substanțe cu potențial cancerigen utilizate în mod obișnuit în produsele alimentare procesate”.
Aportul alimentar a fost raportat folosind un chestionar validat privind frecvența consumului de alimente (timp de 1 an). Alimentele și băuturile au fost clasificate în funcție de gradul de procesare pe baza clasificării NOVA.
Acest sistem de clasificare grupează toate alimentele și băuturile în patru categorii, în funcție de cantitatea de procesare pe care o suferă. Alimentele ultraprocesate sunt cele care au formule industriale cu mai mult de cinci ingrediente, care conțin de obicei substanțe suplimentare, precum zahăr, grăsimi, sare și aditivi.
Deși nu a fost identificată o corelație puternică între consumul de alimente ultraprocesate și cancerul de sân, ci doar o asociație într-un subgrup de actuali și foști fumători, autoarea studiului a explicat că, deoarece fumatul este un factor important de risc în cancerul mamar, fumatul în condiții de alimentație nesănătoasă exacerbează riscul.
Alimentele ultraprocesate care au fost consumate în cea mai mare proporție au fost: băuturile cu zahăr (35%), dulciurile (19%), alimentele ready-to-eat (16%) și carnea procesată (12%).
Carnea procesată a fost deja clasificată ca fiind cancerigenă de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC).
Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, „alimentele și băuturile ultraprocesate în general nu sunt încă clasificate ca fiind cancerigene, deoarece scopul IARC nu a fost să evalueze riscul general al dietei unui individ, ci mai degrabă să se concentreze asupra componentelor specifice care ar putea fi periculoase”.
Rezultatele acestui studiu, bazat pe o populație numeroasă, sugerează o asociere între consumul de alimente și băuturi ultraprocesate și cancerul colorectal. Politicile alimentare și politicile de sănătate publică ar trebui să ia în considerare gradul de prelucrare a alimentelor atunci când formulează ghiduri dietetice, au concluzionat specialiștii.
Incidența cancerului colorectal (CCR) la tineri este în creștere. În fiecare an, mai mult de 16.000 de persoane cu vârsta sub 50 de ani sunt diagnosticate cu CCR. Studiile au oferit diferite explicații ale acestei tendințe, precum modificări ale dietei.
Un studiu prezentat în cadrul Simpozionului Cancerelor Gastrointestinale din San Francisco, California, arată că factori socio-economici precum educația și veniturile reduse se asociază cu scăderea supraviețuirii acestor pacienți. La tinerii diagnosticați cu CCR care provin din zone cu educație și venituri reduse a fost observată o scădere a supraviețuirii globale de 24%.
Există multe inegalități în sistemul de sănătate. Este important să le analizăm pe cele socio-demografice pentru a putea învăța mai multe și pentru a încerca, astfel, eliminarea acestora, spune autorul principal, Dr. Ashley Matusz-Fisher, de la Levine Cancer Institute.
Fiecare pacient oncologic ar trebui să aibă acces la cea mai bună îngrijire oncologică, indiferent de unde locuiește, a adăugat vicepreședintele executiv ASCO, Dr. Richard L. Schilsky.
Studiul retrospectiv a inclus peste 25.000 de participanți cu vârsta egală sau sub 40 de ani, care au fost diagnosticați cu CCR între 2004 și 2016, înscriși în Registrul Național al Cancerului. 32% locuiau în zone cu venit median ridicat (>68.000 de dolari pe an), iar 18,4% în zone cu venit median redus (
Chiar dacă a existat o creștere a sensibilizării, încă nu se cunoaște destul despre discrepanțele din îngrijirile de sănătate, mai ales la pacienții tineri oncologici. De aceea este nevoie în continuare să depunem eforturi, pentru a crește conștientizarea acestor discrepanțe, pentru a le putea elimina și obține echitate în sănătate, a declarat coordonatorul studiului, Conf. Dr. Mohamed E. Salem, Levine Cancer Institute.
În cadrul proiectului ROCCAS II vor fi realizate 50.001 teste FIT și 2.104 de colonoscopii. Proiectul mai presupune înființarea unui “Centru de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal”, pentru regiunea București-Ilfov, în cadrul Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.
Echipa care va planifica și furniza toate aceste servicii este una multidisciplinară care respectă principiile echității sociale, urmărind ca peste jumătate din participanții la programul de screening să provină din grupuri vulnerabile.
Solicită medicului de familie înscrierea în programul de screening pentru cancerul colorectal!
Surse:
https://academic.oup.com/jnci/article/109/8/djw322/3053481
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00121-7/fulltext