Sparanghelul, alimentul care oferă organismului tău o cantitate mare de fibre dintre cele recomandate zilnic

Consumul de sparanghel satisface o cantitate mare de fibre dintre cele necesare zilnic pentru sănătatea organismului tău.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sparanghelul, alimentul care oferă organismului tău o cantitate mare de fibre dintre cele recomandate zilnic
Profimedia

Consumul de sparanghel satisface o cantitate mare de fibre dintre cele necesare zilnic pentru sănătatea organismului tău. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic care să se încadreze între 25 și 30 de grame pe zi.

Denumit și „hrana regilor”, sparanghelul este una dintre cele mai sănătoase legume pe care le poți include în dieta ta zilnică pentru conținutul de vitamine și de fibre.

Originar din Europa, vestul Asia și nordul Africii, acesta este extrem de apreciat pentru bogăția de vitamine și pentru aportul de fibre pe care îl aduce organismului, fiind cultivat în prezent la scară largă.

100 grame de sparanghel conțin:

  • 18 mg vitamina C;
  • 0,21 mg vitamina B1;
  • 0,29 mg vitamina B2;
  • 1 mg vitamina B3;
  • 1,2 mg fier;
  • 25 mg calciu;
  • 77 mg fosfor;
  • 1,6 glucide;
  • 0,2 grăsimi;
  • 0,4 sare;
  • 3,3 g carbohidrați;
  • 11 calorii.

Sparanghelul și digestia

Poate cea mai eficientă legumă în dietele de detoxifiere datorită vitaminelor ( A, C, B1, B2, E) și mineralelor (fier, zinc, magneziu, potasiu, fosfor, calciu) pe care le conține, sparanghelul facilitează digestia și păstrează fluxul echilibrat al tractului intestinal prin numeroasele fibre din structura sa.

De aceea, dacă aveți probleme cu digestia, introducerea lui în dieta zilnică va fi de mare ajutor. Tot fibrele din sparanghel îți oferă senzația de sațietate pe termen lung, în timp ce potasiu contribuie la eliminarea grăsimilor, mai ales cele din jurul abdomenului.

Alte beneficii ale sparanghelului

Fiecare componentă a sparanghelului contribuie la sănătatea unui anumit organ sau unui anumit sistem din corp:

Ochi – vitamina A din compoziția acestei legume ajută retina să absoarbă lumina, îmbunătățind vederea;

Piele și ten – antioxidantul glutation din sparanghel are un puternic efect antioxidare, ceea ce combate apariția ridurilor și contribuie la fermitatea pielii;

Inimă – vitamina B reglează hemocisteina, în timp ce vitamina K previne formarea cheagurilor din sânge,foarte importantă pentru sănătatea inimii;

Sarcină – sparanghelul conține o cantitate mare de acid folic, ceea ce ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.

O porție de sparanghel poate acoperi aproximativ 11% din necesarul de fibre recomandat zilnic.

Pentru a-și menține proprietățile, este foarte important să îl gătim corespunzător: la aburi, la cuptor sau pe grătar. Dacă îl fierbi în apă, sparanghelul își pierde proprietățile, inclusiv cantitatea de magneziu pe care o conține.

Citește și: Cum se gătește sparanghelul: 3 rețete cu sparanghel delicioase

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult