Alergiile cutanate pot fi ținute la distanță dacă alegem să mâncăm mai des legume crucifere, în special broccoli și varză, arată un studiu realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa (INSERM) în colaborare cu Institutul Curie din Paris.
Potrivit cercetătorilor, combinarea terapiilor specifice cu o alimentație în care să se regăsească mai des broccoli poate fi o soluție în limitarea alergiilor cutanate, adică reacții alergice cauzate de diverși factori. Aceste reacții alergice se manifestă prin apariţia unor eczeme, însoţite de iritaţie, inflamație şi mâncărime.
Printre cauzele ce pot declanșa alergiile cutanate se numără expunerea la anumite substanţe, fie prin contact direct cu pielea (precum surfactanţii sau parfumul din detergenţi ori alte produse cosmetice sau de curăţenie, anumite materiale sau metale ori iedera otrăvitoare), fie prin ingerarea unor alimente sau medicamente.
Mai multe informații despre alergiile cutanate – tipuri, simptome, cauze şi tratament
Conform cercetării realizate de INSERM, alergiile cutanate pot fi agravate de consumul insuficient de legume crucifere, în special broccoli și varză.
Aceste alimente ar conține, potrivit cercetătorilor, substanțe nutritive care acționează asupra unei molecule numite „receptor de hidrocarburi aromatice” (AhR), responsabilă cu creșterea inflamației la nivelul pielii și agravarea alergiilor cutanate.
În lipsa acestor compuși în alimentația zilnică s-a constatat o supraproducție a moleculei TGF-beta, fenomen care perturbă funcționarea normală a celulelor Langerhans prezente în epidermă şi care funcţionează ca un modulator al răspunsurilor imunitare cutanate.
Élodie Segura, coordonatoarea studiului, a declarat că „rezultatele obținute în urma studiului sugerează că un regim alimentar dezechilibrat ar putea creşte reacţiile alergice cutanate la om” și că aceste observații pot fi valabile și în cazul altor afecțiuni dermatologice declanșate de inflamații, cum ar fi psoriazisul.
Deși broccoli este un aliment sănătos, prepararea termică îndelungată şi la temperaturi înalte trebuie evitată, deoarece aceasta îi distruge toate proprietăţile nutritive.
În plus, broccoli va capătă o nuanţă de verde mai puţin „atrăgătoare”. Broccoli se găteşte „al dente”, astfel încât să rămână ferm, crocant şi să îşi păstreze nuanţa de verde crud.
„Ideal ar fi ca broccoli să fie preparat termic cât mai puţin, aşadar folosit crud în salate sau sandvişuri rămâne alegerea potrivită. Se combină excelent cu avocado, nuci, varză roşie, muştar, seminţe de dovleac.
Se poate consuma gătit la aburi (1-3 minute) sau la temperaturi sub 140 de grade, după care se bagă sub jet de apă rece pentru a stopa procesul termic – în acest fel obţinem o nuanţă de verde crud a legumei.
Înainte de a fi servit se condimentează cu pudră de muştar, deoarece aceasta conţine mirosinază, o enzimă necesară producerii de sulforafan. În plus, întotdeauna optăm pentru broccoli proaspăt, nu congelat, căutăm bucheţele nuanţate uniform, fără pete, inflorescenţe, părţi gri sau moi”, a declarat Ramona Duna, nutriționist, pentru CSID.