Alimentul din cămară care întărește imunitatea. Mihaela Bilic: „Are de două ori mai multă vitamina C”

Un aliment pe care românii îl depozitează în camară, în fiecare an, are o mulțime de beneficii pentru sistemul imunitar. Mihaela Bilic a explicat că alimentul are "de două ori mai multă vitamina C".
  • Publicat:
Alimentul din cămară care întărește imunitatea. Mihaela Bilic: „Are de două ori mai multă vitamina C”

Mihaela Bilic a spus cât de sănătoase sunt, de fapt, murăturile. Acestea fac parte din categoria alimentelor promovate, conțin bacterii vii și au efect probiotic, care îmbogățesc microbiota intestinală de care depinde imunitatea.

„Murăturile în sare sunt aliment viu probiotic”, spune nutriționista.

Cele mai bune murături sunt cele la sare, nu la oțet

Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii care întăresc sistemul imunitar.

Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil.

„Într-un top al murăturilor, varza e pe primul loc, e în multe culturi gastronomice. Este o legumă care e mai bună murată, are de două ori mai multă vitamina C. Nici probemele de digestie la varza proasopătă nu mai există. Cantitatea de sare ne poate împiedica să mâncăm prea multă, dar o putem spăla”, spune Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic, dezvăluiri despre beneficiile murăturilor pentru sistemul imunitar

Atunci când este adăugată sarea, este produsă lacto-fermentația, proces pe care nutriționistul îl consideră miraculos. În prezența bacteriilor, glucidele din legume fermentează și eliberează acid lactic. Acidul lactic acționează ca un conservant, scade pH-ul mediului și blochează răspândirea microorganismelor responsabile de alterarea produsului. Totodată, acidul lactic distruge bacteriile patogene și produce bacterii benefice noi, bacterii cu efect probiotic.

Cum ne ajută murăturile imunitatea

Murăturile în saramură sunt o sursă excelentă de probiotice, care sunt microorganisme vii ce contribuie la menținerea unui echilibru sănătos al microbiomului intestinal. Un sistem digestiv echilibrat nu doar că îmbunătățește digestia, dar întărește și sistemul imunitar.

”Legumele fermentate precum murăturile, conțin bacteriile lactice care ne întăresc sistemul imunitar. Ușor de preparat acasă, varza murată este principalul mare aliat. Este bogată în fibre și vitamine A, C, K și diverse vitamine B. Este, de asemenea, o sursă bună de fier, mangan, cupru, sodiu, magneziu și calciu” explică Dr. Șerban Damian.

Murăturile în saramură pot fi incluse ușor în dietă. Le poți consuma ca și gustare, le poți adăuga în salate sau ca garnitură pentru diverse feluri de mâncare. Ele pot fi preparate acasă, asigurându-te că urmezi un proces de fermentare corect pentru a păstra toate beneficiile nutriționale.

FOTO: Shutterstock, Facebook Mihaela Bilic
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”