Alimentele prăjite pot produce crampe la stomac, gaze, dureri, balonare, indigestie și pot crește chiar și apariția afecțiunilor precum sindromul de colon inflamator și cancerele de prostată și colon. Potrivit Mayo Clinic, alimentele grase, inclusiv cele prăjite, anumite sosuri și carnea grasă pot produce gaze.
Balonarea și gazele abdominale pot fi extrem de dureroase și inconfortabile, dar din fericire schimbările din dietă și evitarea alimentelor vinovate de aceste simptome sunt cele mai eficiente modalități prin care se pot trata aceste afecțiuni. Ideal este să eviți produsele prăjite în ulei vegetal, iar printre acestea reamintim cartofii prăjiți, carnea prăjită de pui și gogoșile.
Odată ce acestea sunt prăjite se activează substanțele cancerigene. De exemplu, cartofii prăjiți pot forma un compus numit acrilamide care este asociat mai multor tipuri de cancer. Timpul de prăjire și refolosirea uleiului crește toxicitatea produselor alimentare.
În urma unui studiu s-a demonstrat că dacă mănânci alimente prăjite cel puțin o dată pe săptămână crește riscul de apariție a cancerului de prostată. De asemenea, prăjirea alimentelor în ulei vegetal crește riscul de inflamație la colon și înrăutățește boala de colon inflamator, inclusiv colita și cancerul de colon.
Motivul pentru care produsele prăjite produc inflamații în corpul uman are legătură cu oxidarea grăsimilor polinesaturate în urma procesului de prăjire, atunci când uleiurile ating o anumită temperatură.
Mai mult, consumul de alimente prăjite a fost asociat și cu apariția cancerului de plămâni, cap și gât, pancreas, esofag și sân.