Se vorbește mult despre prevenție în ceea ce privește efectele nocive ale fumatului, dar măsuri concrete și eficiente din partea instituțiilor lipsesc cu desăvârșire. Din păcate, a te lăsa de fumat nu e un lucru tocmai ușor. Politica „zero fumat”, creșterea prețurilor, imaginile de impact de pe pachetele de țigări nu funcționează. Dovadă sunt milioanele de fumători care încearcă să renunțe la acest viciu, dar revin în scurt timp la păcătoasa țigară, indiferent de costuri sau de consecințe asupra sănătății.
În acest context, singura variantă deopotrivă blamată și posibil câștigătoare constă în alternativele fără fum, care au în spate programe de harm reduction, adică minimizarea riscurilor.
Țigările electronice nu sunt complet lipsite de riscuri, dar cu siguranță efectele nocive sunt cu mult mai reduse în comparație cu țigările clasice, care eliberează peste 100 de compuși cancerigeni prin ardere și mii de alte substanțe chimice toxice pentru organism. Altfel spus, dacă tot nu te poți lăsa de fumat, măcar redu riscul apelând la aceste alternative.
Desigur că ar fi mult mai simplu și ideal să nu fumezi deloc. Dar dependența de fumat – o arată toate statisticile – nu e ușor de învins, chiar deloc, majoritatea fumătorilor revenind la acest viciu.
Un studiu clinic publicat în anul 2019 arăta că fumătorii care trec de la țigările clasice la țigări electronice au de 2 ori mai multe șanse să renunțe de tot la acest viciu, în comparație cu cei care încearcă produse de înlocuire a tutunului, cum ar fi plasturii sau guma cu nicotină.
Marea Britanie a adoptat deja conceptul „harm reduction” și ar putea fi prima țară din lume în care Sistemul Național de Sănătate (NHS) să prescrie pe rețetă dispozitive de vaping sau care încălzesc tutunul ca parte a strategiei de diminuare a numărului de fumători. Așadar, alternativele fără fum sunt considerate un sprijin real în renunțarea la fumatul clasic, care omoară anual zeci de mii de britanici.
Un alt exemplu este Japonia, unde procentul de fumători a scăzut pe măsură ce alternativele fără fum au devenit disponibile.
În doar 5 ani de la introducerea pe piață a dispozitivelor de vaping, aproape 45% dintre fumători au renunțat la țigările clasice. În 2010, când aceste alternative nu existau, prevalența fumatului în Japonia era de 19,5%. În 2019, acest procent a scăzut la 12%. Iar această scădere se observă și în ratele de spitalizare pentru bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) și bolile ischemice cardiace, principalele afecțiuni cauzate de fumat, declară Dr. Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement PMI.
Nimic în viață nu este lipsit de riscuri. Dar putem lesne observa o reducere semnificativă a substanțelor cancerigene dacă sunt folosite alternativele fără fum.
Țigările clasice cu ardere duc la inflamații, acestea fiind catalizatoarele problemelor specifice fumătorilor – tuse, bronșită, emfizem, cancer de plămâni.
Cu aceste alternative, riscul este cu aproape 90% mai mic. Mesajul meu e simplu. Dacă ești nefumător, nu te apuca de fumat! Dacă ești fumător și poți să te lași de fumat fără să apelezi la alternative, lasă-te! Dacă nu poți să o faci, măcar redu riscurile! declară Dr. Peter Harper, medic oncolog în Londra.
Material susținut de Philip Morris International.