Aluminiul din antiperspirante: periculos sau inofensiv?

Antiperspirantele sunt nelipsite din viaţa noastră în sezonul cald. Cu toate astea, aceste produse nu au numai beneficii pentru organismul nostru.
  • Publicat:
Aluminiul din antiperspirante: periculos sau inofensiv?

Antiperspirantele sunt nelipsite din viaţa noastră în sezonul cald. Cu toate astea, aceste produse nu au numai beneficii pentru organismul nostru. Aproximativ 1% până la 3% din populaţie suferă de hiperhidroză ( transpiraţie excesivă). Există un spectru larg de modalităţi de tratament, inclusiv terapii topice (deodorant şi antiperspirante ) şi sistemice ( glicopirolat, clonidine sau oxibutinină ), iontoforeză, injecţii neuroinhibitoare cu toxină botulinică şi intervenţii chirurgicale (simpatectomie toracică).

Antiperspirantele vă împiedică să transpiraţi. Ele fac acest lucru prin anumite ingrediente, cum ar fi aluminiu şi zirconiu, care blochează temporar glandele sudoripare. 

Deoarece antiperspirantele sau deodorantele sunt aplicate în apropierea sânului şi conţin ingrediente potenţial dăunătoare, mai mulţi cercetători au sugerat o posibilă legătură între utilizarea lor şi cancerul de sân.

“S-a bănuit că aluminiul ar interacţiona cu receptorii de estrogeni de la nivelul glandei mamare şi astfel ar duce la apariţia unei tumori. Un studiu recent  (2016) a demonstrat că aluminiul ar avea un efect mutagen. Cu toate acestea, nu există dovezi ştiinţifice legate de utilizarea antiperspirantelor şi dezvoltarea cancerului de sân”, precizează dermatologul Proca Ancuţa pentru Gândul.


Un alt subiect controversat în lumea medicală este legătura dintre aluminiu şi boala Alzheimer. Unele cercetări sugererează o posibilă asociere între expunerea la aluminiu şi boala Alzheimer, în timp ce altele infirmă acest fapt. “Un studiu din 2010 susţine că aluminiul ar putea avea legătură cu boala Alzheimer doar în cazul unei expuneri constante şi crescute, în special prin inhalare. Expunerea pulmonară prin inhalare de aluminiu în doze mari poate duce la fibroză, astm, anemie sau encefalopatie, în special la cei care se expun prin natura profesie la praful de aluminiu, oxidul de aluminiu sau bauxită.

Citeşte continuarea pe Gândul.info.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: