Jurnalista Amalia Enache (45 de ani) a trecut prin clipe de coșmar din cauza unor pietre la fiere. Potrivit acesteia, „durerile sunt atât de atroce în această criză de colecist, încât eu eram convinsă că fac un infarct”, a transmis prezentatoarea TV.
„Am trecut azi dimineață printr-o intervenție chirurgicală, colecistectomie, la Spitalul Universitar. Deja sunt în salon, cu inima plina de recunoștință pentru medicul chirurg Cătălin Alius, un medic tânăr care m-a preluat aici și în care am avut de la bun început deplină încredere. Mulțumiri întregii echipe, au fost mulți oameni care m-au examinat, de la camera de gardă, gastroenterologie, ecografie, cardiologie, dar și celor de la Ambulanța București”, se arată în postarea publicată pe Facebook de Amalia Enache.
Colecistectomia este o procedură chirurgicală care constă în ablația veziculei biliare, fiind utilizată în caz de litiază veziculară (prezența unuia sau mai a multor calculi în vezicula biliară).
Recuperarea după operația de colecist este de obicei rapidă, deoarece intervenția este realizată laparoscopic, adică minim invaziv. După operație se recomandă un regim alimentar mai sărac în grăsimi pentru o anumită perioadă, astfel încât să fie evitate simptome precum greața, vărsăturile, gustul amar în gură, durerile sub coaste, arsurile sau tulburările de tranzit intestinal.
Dintre alimentele și băuturile contraindicate în recuperarea după operația de colecist se numără: carnea grasă de porc, oaie, mezelurile, smântâna grasă, brânză topită, ouăle prăjite, cârnații, baconul, maioneza, untul, produsele de patiserie, pizza, chipsurile, prăjiturile cu multă cremă, înghețata, ciorbele drese cu gălbenuș, piperul, boiaua iute, muștarul, ardeiul iute, sucurile acidulate (inclusiv apa acidulată), alcoolul.
De asemenea, sunt contraindicate alimentele care balonează, cum ar fi fasolea, lintea, năutul, mazărea, varza, broccoli, porumbul, fructele crude.
Recuperarea fizică după operația de colecist poate dura între 1 și 3 săptămâni. Este recomandat orice fel de activitate fizică, dar cu condiția să nu producă durere. Trebuie evitate exercițiile fizice intense, cum ar fi ridicarea de greutăți.
„Litiaza biliară este una dintre afecțiunile care nu se manifestă prin simptomatologie specifică pentru foarte mult timp, uneori pentru toată viața. Însă atunci când calculii biliari migrează spre nivelul canalului cistic, paleta de simptome și semne specifice se diversifică atât de mult, încât pacientul ajunge la urgențe”, spune medicul chirurg George Sirețeanu.
Predispoziția spre a dezvolta această afecțiune după vârsta de 40 de ani este mai crescută în rândul femeilor și a pacienților cu obezitate, iar prezența acestei patologii în istoricul familial crește exponențial probabilitatea de a suferi de litiază biliară la un moment dat în viață.
Un pacient care suferă de litiază biliară va observa apariția următoarelor simptome, de regulă imediat după ce a consumat o masă copioasă, bogată în grăsimi:
Suprasaturarea cu colesterol a bilei este unul dintre factorii care duc la apariția calculilor biliari. Alți factori care influențează procesul de apariție a calculilor biliari pot fi: