Analize care depistează din timp boli grave, ce pot fi tratate

România are cea mai mare pondere a bolilor de ficat cauzate de hepatite şi ocupă locul întâi privind incidenţa hepatitei A în Europa. Totodată, din cauza diagnosticării târzii a bolilor de ficat, prevalenţa cirozei hepatice va ajunge la 45% în următorii 15 ani.
  • Publicat:
Analize care depistează din timp boli grave, ce pot fi tratate

În contextul creşterii îngrijorătoare a numărului de români diagnosticaţi cu boli a căror evoluţie ar putea fi controlată printr-un comportament de prevenţie, specialiştii subliniază importanţa principalelor instrumente de evaluare şi monitorizare a sănătăţii.

Printre bolile cu incidenţă anuală în creştere sunt: cancerul, bolile de ficat, afecţiunile pulmonare, tulburările psihice.

Cele mai recente date arată că incidenţa cancerului în România este în creştere, cu 274 de cazuri noi la 100.000 de locuitori (2012), faţă de 266 (2011). 

Un studiu internaţional derulat în 2014 arată că 46% din cancere sunt diagnosticate prea târziu, în stadii avansate, ceea ce reduce şansele de supravieţuire. Potrivit OMS , numărul cazurilor de cancer va creşte cu 70% în următorii 20 de ani la nivel internaţional. În acelaşi timp, 30% din decesele cauzate de cancer provin dintr-un stil de viaţă şi o alimentaţie necorespunzătoare.

De asemenea, România are cea mai mare pondere a bolilor de ficat cauzate de hepatite şi ocupă locul întâi privind incidenţa hepatitei A în Europa.  Totodată, din cauza diagnosticării târzii a bolilor de ficat, prevalenţa cirozei hepatice va ajunge la 45% în următorii 15 ani.

În acelaşi timp, numărul românilor diagnosticaţi cu afecţiuni psihice a crescut cu 25%  în ultimii ani, în timp ce România ocupă locul 3 în Europa privind numărul pacienţilor cu boli mentale, cu 1100 de bolnavi la suta de mii de locuitori, într-un clasament care cuprinde 23 de ţări.

Screeningul anual şi prevenţia printr-un stil de viaţă sănătos pot reduce numărul bolnavilor cu patologii grave.

„În 2014 am înregistrat cu 30% mai mulţi pacienţi care s-au adresat medicilor pentru consultanţă şi programe de tratament naturale.

Însă doar 1% dintre cei care caută soluţii pentru sănătate vin în scop preventiv, un procent foarte mic care ne arată că este nevoie de cultivarea unui comportament de prevenţie a bolilor în rândul românilor”, declară doctor Ana Costea, Coordonator Centru de Medicină Integrativă Secom.


În 2014, cele mai frecvente 5 afecţiuni pentru care pacienţii s-au adresat medicului au fost:

  • Afecţiuni oncologice (cancer, cele mai frecvente localizări fiind: sân, ovare, uter, colon, stomac, ficat, plămâni, cerebral, limfoame);
  • Hepatite virale (B, C);
  • Tulburări depresiv-anxioase şi neuro-vegetative;
  • Tulburări hormonale (ovare polichistice şi sindrom de ovare polichistice, tulburări menstruale, endometrioză, fibrom uterin, mastoză fibrochistică, adenom de prostată etc.);
  • Dislipidemii (hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie);

Harta prevenţiei în România

Nivelul culturii prevenţiei în rândul românilor este scăzut. În urma Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate, 20% din persoanele examinate au descoperit cel puţin o afecţiune nouă, de care nu ştiau.  În plus, bilanţul a arătat că sunt oameni care nu au făcut niciodată analize medicale ale sângelui, în timp ce 91% dintre femei nu efectuaseră niciun test Babeş-Papanicolau în ultimii trei ani.

Măsurile de prevenţie sunt esenţiale în controlarea instalării bolilor

Specialiştii Centrului de Medicină Integrativă Secom arată că în prezent există instrumente complete de prevenţie, care ajută la monitorizarea sănătăţii şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos:

  • Electroscanarea interstiţială pentru depistarea precoce a dezechilibrelor din organism care apar înainte ca bolile să se instaleze şi să fie depistate prin analize sangvine;
     
  • Vizitele periodice la medicul de familie pentru monitorizarea sănătăţii;
     
  • Susţinerea imunităţii în perioadele solicitante sau în sezonul rece cu vitamine şi minerale esenţiale bunei funcţionări a organismului;
     
  • Analize anuale: electrocardiograme, măsurarea tensiunii arteriale, ecografie abdomeno-pelvină, ecografie mamară şi testul Babeş-Papanicolau pentru femei, radiografie pulmonară pentru fumători, consult stomatologic, ginecologic, oftalmologic şi endocrinologic, examene coproparazitologice pentru copii si adulţi.

“Prevenţia înseamnă în primul rând să ne cunoaştem corpul, să observăm orice modificare funcţională, iar în ziua de azi avem la îndemână instrumente moderne, simple, non-invazive, aşa cum este electroscanarea interstiţială, care ne permit să fim cu un pas înaintea bolilor şi ne oferă o imagine de ansamblu a întregului organism. Aceasta abordare este încadrată în conceptul de “medicină funcţională”. Depistând şi corectând la timp dezechilibrele din organism, putem evita sau încetini evoluţia spre boli cronice”, adaugă dr. Ana Costea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: