Copiii iubesc animalele, insa adoptarea unui necuvantator trebuie facuta dupa consultarea unui pediatru si a unui veterinar. Acestia pot spune daca varsta copilului si a animalului sunt indicate pentru a-i imprieteni pe cei doi, ce masuri de precautie trebuie luate si cum sa il protejam pe unul de celalalt.
Desi exista o intreaga controversa despre varsta la care un copil ar trebui apropiat de un patruped, dr. Alin Stanescu, medic primar pediatru in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC), spune ca apropierea copilului de un animal de companie trebuie facuta dupa varsta de un an. „Pana la un an, copiii trebuie sa aiba jucarii care sa imite animalele, pe cat posibil respectand realitatea. Fara vacuta roz si altele asemanatoare, pentru ca micutul sa identifice, mai apoi, cu usurinta animalele respective.
Cat e copilul mic, este preferat sa se opteze pentru un caine deoarece este mai atasat de om decat orice animal. Pisica poate fi aleasa cand copilul e mai mare, deoarece cu ea se joaca altfel si are alte reactii”, explica dr. Stanescu. Pediatrul spune ca atat copilul, cat si animalul trebuie sa fie sanatosi atunci cand se imprietenesc, altfel existand riscul transmiterii unor boli care sunt greu de depistat si tratat.
Parazitoza cainelui este cea mai frecventa dintre aceste boli, iar copilul care a fost infectat se simte rau, varsa, nu mananca si are o stare generala proasta. Testele pentru depistarea acestei boli sunt destul de costisitoare si nu pot fi facute in orice spital, deoarece e nevoie de aparatura specifica.
Insa, atunci cand un medic veterinar urmareste evolutia si starea de sanatate a animalului de companie, el este extrem de benefic pentru copil. „Invata sa socializeze, se educa astfel incat sa stie cum sa ingrijeasca animalul si invata sa aiba responsabilitati, iar atitudinea pozitiva fata de animale va duce la o atitudine pozitiva si fata de cei din jurul sau. Animalul de companie va duce la dezvoltarea sferei emotionale si psihice a copilului”, sustine dr. Alin Stanescu.
Totusi exista cateva masuri care trebuie respectate, oricat de curat si sanatos ar fi animalul. In primul rand, trebuie evitata adoptarea animalelor agresive deoarece ele nu dau nici un exemplu bun copiilor, iar acestia s-ar putea simti mai puternici in prezenta lor. In plus, exista oricand riscul ca patrupedul sa il atace pe copil, care poate ramane cu traume pentru toata viata.
„Cei care sunt atasati de animale si au copii trebuie sa protejeze in primul rand copilul. Acesta trebuie invatat reguli de igiena extrema: sa nu manance din castronul cainelui, acesta nu trebuie sa stea la masa cu copilul, mainile se spala cu sapun, dupa joaca, unghiile sa fie mereu taiate, sa nu primesca animalul in pat, pe perna sau pe lucrurile sale. Cainele trebuie sa aiba spatiul sau, separat de al copilului”, explica dr. Stanescu. Pediatrul recomanda labradorul drept rasa cea mai prietenoasa de caine. Apoi sunt animalele de talie mica, golden retriever, pisicile, hamsterii, iepurii, papagalii, testoasele si altele.
Ce spune veterinarul
In ceea ce priveste ingrijirea animalului de companie, veterinarul Dragos Cobzariu, asist.univ.dr, specialist in boli infectioase, epidemologie si marketing, spune ca pentru fiecare exista o schema terapeutica, elaborata de un medic specialist. „Pe masura ce iese mai mult din casa, animalul este expus la riscuri. El trebuie spalat, deparazitat intern si extern, vaccinat ori de cate ori este nevoie.
Nu sunt adeptul raselor agresive, insa depinde cum este crescut un astfel de animal. Daca este asmutit si obisnuit sa atace, va fi agresiv si cu copilul. Apoi, atunci cand cainele este puternic si stapanul slab, primul il va domina pe cel de-al doilea”, explica veterinarul. Dr. Dragos Cobzariu crede ca nici un animal de cateva saptamani nu este recomandat, deoarece joaca lui il poate afecta pe copil.
De exemplu, cainii cand sunt mici se musca de fata, astfel ca exista riscul sa muste copilul de obraz sau sa ii provoace alte rani. In plus, cel mic nu stie cum sa isi dozeze efortul si poate cadea peste animal, sau invers, si astfel se poate ajunge la fracturi. Cel mai bine este ca parintii sa nu aleaga un animal de companie fara sa se consulte cu medicul.