Antibioticul care distruge o superbacterie mortală, descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale. Cercetător român: Suntem în plină revoluție

  • Publicat:
Antibioticul care distruge o superbacterie mortală, descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale. Cercetător român: Suntem în plină revoluție
Foto: Shutterstock

Cercetătorii americani și canadieni au descoperit, cu ajutorul inteligenței artificiale (IA), un nou antibiotic foarte eficient care distruge o superbacterie extrem de periculoasă rezistentă la tratament, scrie BBC.

Potrivit savanților, acest antibiotic revoluționar a fost selectat dintr-o listă scurtă de 240 de „candidați”, pe care algoritmul AI i-a identificat în doar o oră și jumătate din peste 6.680 de compuși a căror eficiență nu era cunoscută. Noul antibiotic (abaucin) are nevoie însă nevoie de teste suplimentare înainte de a putea fi utilizat de oameni, estimarea optimistă fiind anul 2030.

Cercetătorii s-au concentrat pe găsirea unui antibiotic pentru una dintre cele mai problematice bacterii, respectiv Acinetobacter baumannii.

Aceasta poate infecta rănile și duce la pneumonie sau infecții grave ale sângelui, fiind una dintre cele 3 superbacterii pe care Organizația Mondială a Sănătății le-a numit „amenințări critice la adresa sănătății publice”, deoarece este rezistentă la aproape toate antibioticele disponibile.

Infecția cu Acinetobacter baumannii este o problemă frecventă în spitale și cămine de bătrâni, această superbacterie putând să supraviețuiască pe suprafețe până la 5 luni.

Citește și: Helicobacter pylori, bacteria care îmbolnăveşte stomacul a milioane de români

Potrivit statisticilor, peste un milion de oameni mor în fiecare an din cauza superbacteriilor care nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice.

„Suntem în plină revoluție, dar, ca în orice revoluție, majoritatea oamenilor vor fi surprinși complet nepregătiți”, spune cercetătorul român Mircea Iliescu pe pagina sa de Facebook.

Oamenii de știință cred că acesta este doar începutul în ceea ce privește rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea de noi tratamente.

„Inteligenţa artificială revoluţionează descoperirea de medicamente. Creşte viteza şi, într-o lume perfectă, scade costurile cu care putem descoperi aceste noi clase structurale şi funcţionale de antibiotice de care avem nevoie cu disperare. Nu este un panaceu, nu ne va rezolva toate problemele, dar este o unealtă extrem de puternică şi dinamică”, a declarat dr. Jonathan Stokes, de la Universitatea McMaster.

În viitorul apropiat, cercetătorii intenționează să se folosească de puterea inteligenței artificiale pentru a descoperi noi antibiotice mai eficiente pentru infecțiile cu stafilococ auriu și Pseudomonas aeruginosa.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Nature Chemical Biology.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: