Anticorpii neutralizanți au valori mai mici la pacienții cu obezitate

  • Publicat:
Anticorpii neutralizanți au valori mai mici la pacienții cu obezitate

Anticorpii neutralizanți dezvoltați în vaccinării anti-COVID cu vaccinul Pfizer & BioNTech ar putea fi mai reduși cantitativ în cazul persoanelor supraponderale sau cu obezitate, arată un nou studiu.

Concluzia aparține cercetătorilor italieni de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma, care au descoperit că 248 de lucrători din domeniul sănătății cu obezitate care au fost vaccinați cu Pfizer au produs doar aproximativ jumătate din cantitatea de anticorpi ca răspuns la a doua doză de ser, comparativ cu persoanele sănătoase, scrie The Guardian.

Din acest motiv, savanții cred că ar putea fi necesară o a treia doză de vaccin pentru această categorie de persoane, astfel încât să se obțină anticorpii neutralizanți necesari pentru protecția adecvată împotriva formelor grave de COVID-19.

Anticorpii neutralizanți în număr mic predispun persoanele cu obezitate la reinfectare

De altfel, este deja cunoscut că obezitatea (indice de masă corporală peste 30) crește riscul de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 cu aproape 50%, precum și riscul de spitalizare.

Un alt studiu, de data aceasta al experților brazilieni, arată că reinfectarea cu SARS-CoV-2 este mai frecventă în rândul persoanelor cu obezitate. Motivul – anticorpii neutralizanți dezvoltați în urma infectării inițiale sunt în număr mai mic decât în cazul persoanelor cu greutate normală.

9 din 10 decese cauzate de COVID-19 au avut loc în țări cu o rată ridicată a obezității

La data de 4 martie a fost marcată Ziua Mondială a Obezității, prilej cu care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității un raport îngrijorător. Conform acestuia, 9 din 10 decese cauzate de COVID-19 au avut loc în țări cu o rată ridicată a obezității.

Legătura dintre obezitate și ratele mortalității COVID-19 este acum clară și convingătoare, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Raportul arată că 2,2 milioane din cele 2,5 milioane de decese cauzate de COVID-19 la nivel mondial au avut loc în țări cu nivel ridicat de obezitate și că acele țări cu nivel mai mic de obezitate nu au o rată de mortalitate ridicată.

Obezitatea este o boală cronică, cu complicații care trebuie evaluate, monitorizate și tratate de o echipă multidisciplinară. Contrar prejudecăților, obezitatea nu este atât de ușor de vindecat.

În tratamentul obezității este nevoie de medicație specifică, terapie cognitiv-comportamentală, regim alimentar atent supravegheat, mișcare adaptată capacității de efort a pacientului și, în ultimă instanță, dacă toate acestea nu funcționează, de chirurgia bariatrică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: