Anticorpii rechinilor, soluţia împotriva cancerului mamar?

Cercetătorii din Marea Britanie speră să găsească un nou medicament "minune" pentru tratarea cancerului mamar, cu ajutorul rechinilor, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
  • Publicat:
Anticorpii rechinilor, soluţia împotriva cancerului mamar?

Cercetătorii din Marea Britanie speră să găsească un nou medicament „minune” pentru tratarea cancerului mamar, cu ajutorul rechinilor, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Cercetătorii de la Aberdeen University speră ca anticorpii rechinilor să ducă la formarea „noului Herceptin”. Herceptin este o pulbere care se foloseşte pentru obţinerea unei soluţii, administrate ulterior sub formă de perfuzie în tratamentul cancerului la sân. Considerat cea mai mare descoperire medicală în tratarea cancerului mamar, Herceptin, descoperit de peste 25 de ani, împiedică celulele canceroase să crească şi să se răspândească.

Una din 44.000 de femei din Marea Britanie, diagnosticate cu cancer la sân în fiecare an, au forma pozitivă HER 2 a acestui tip de cancer. Dar Herceptin nu funcţionează de fiecare dată şi, uneori, oferă doar o scurtă alinare, aşadar un nou tratament este necesar.

„Herceptin este un medicament minunat, însă unele femei nu răspund la el şi altele manifestă rezistenţă după o perioadă de timp”, a declarat doctorul Helen Dooley, unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu.

Cercetătorii de la Aberdeen University consideră că sistemul imunitar puternic al rechinilor ar putea reprezenta rezolvarea acestei probleme. Aceştia au extras proteina HER 2, care se găseşte pe suprafaţa tumorilor şi le grăbeşte creşterea, şi au injectat-o rechinilor, pentru a declanşa producerea de anticorpi împotriva acesteia. Au aşteptat câteva luni, după care au luat mostre de sânge din coada rechinilor. Cercetătorii speră ca sângele să conţină anticorpi care, injectaţi în proteina HER 2, să oprească celulele canceroase să crească şi să se răspândească.

O versiune sintetică a acestor anticorpi ar putea fi folosită apoi ca medicament. Anticorpii rechinilor ar putea reprezenta cheia în tratarea cancerului la sân, deoarece sunt capabili să se strecoare în spaţii foarte mici şi să ajungă la anumite părţi ale proteinei HER 2, la care alte medicamente nu pot ajunge.

Experimentul a fost realizat pe rechinii – dădacă, o specie de peşti mari, dar docili. O colonie specială este păstrată în Baltimore, SUA, iar mostrele de sânge sunt trimise la laboratorul medicului Dooley din Aberdeen.
Doctorul Dooley a mai spus că au ales această specie de rechini pentru că sunt mai blajini. „Este mult mai greu să iei mostre de sănge de la rechinul alb”, a spus Helen Dooley.

„Aşteptăm să vedem rezultatele acestui studiu, pentru că, deşi este un tratament foarte eficient, Herceptin, uneori, nu funcţionează, aşa că avem nevoie de alte medicamente care să-l înlocuiască”, a spus şi doctorul Caitlin Palframan de la Breakthrough Breast Cancer.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: