Antiperspirantele: riscurile şi legătura neştiută cu cancerul mamar

Antiperspirantele conţin ingrediente dăunătoare, existând astfel o posibila legătură dintre ele şi cancerul la sân şi alte boli.
Antiperspirantele: riscurile şi legătura neştiută cu cancerul mamar
FOTO: 123rf.com

Antiperspirantele conţin ingrediente potenţial dăunătoare, printre care se numără şi sărurile de alumiuniu şi, pentru că sunt aplicate în apropierea zonei mamare, există o îngrijorare cu privire la posibila legătură dintre utilizarea lor şi apariţia cancerului la sân sau a altor boli grave. Doamna doctor Alina Suru susţine că acest subiect rămâne unul controversat, iar asta pentru că dovezile deja existente sunt neconcludente.

În marea majoriratate a spray-urilor, stick-urilor şi roll on-urilor de pe piaţă sunt folosite săruri de aluminiu ca antiperspirant încă din anul 1903. Chiar dacă reprezintă cel mai eficient antiperspirant existent, la o simplă căutare pe Google descoperim numerose avertismente legate de sărurile de aluminiu din compoziţi şi riscurile dezoltării unei boli, printre care este menţionat şi cancerul la sân.

”Sărurile de aluminiu sunt ingrediente active folosite în antiperspirante şi acţionează prin blocarea glandelor de transpiraţie de sub braţ. Astfel, ele împiedică transpiraţia să ajungă pe suprafaţa pielii şi reduc mediul umed în care se înmulţesc bacteriile ce favorizează apariţia mirosurilor. Deşi eficacitatea acestor produse este clară şi niciun studiu nu a demonstrat o legătură de cauzalitate directă între ele şi cancerul de sân, în continuare utilizarea sărurilor de aluminiu în produsele cosmetice şi de îngrijire rămâne un subiect larg dezbătut”, spune specialistul. ”Important este să facem diferenţa între antiperspirante şi deodorante, care reprezintă două produse diferite: primele au rolul doar  de a reduce mirosul corpului şi nu conţin săruri de aluminiu, ci doar parfum şi compuşi antibacterieni, în vreme ce antiperspirantele sunt menite să reducă transpiraţia”, a completat specialistul dermatolog.

Antiperspirante: riscuri

Potrivit unor studii, majoritatea cancerelor de sân se dezvoltă în partea superioară a acestuia, zona apropiată de axilă, unde sunt aplicate antiperspirantele. Astfel, substanţele chimice din antiperspirante, inclusiv sărurile de aluminiu, sunt absorbite în organism cu uşurinţă, mai ales atunci când pielea este proaspăt epilată. Ele interacţionează cu ADN-ul şi pot produce atât modificări cancerigene în celule, cât şi interferează cu estrogenul, hormonul feminin care ajută la creşterea celulelor asociate cancerului mamar.

Măsuri de prevenţie

Chiar dacă nu îţi doreşti să renunţi la antiperspirante, poţi opta pentru diminuarea expunerii prin folosirea unor produse cu o concentraţie mică de aluminiu sau a altor metode care ajută la diminuarea transpiraţiei, precum toxina botulinică, iontoforeza etc. Pe piaţă există numeroase produse fără aluminiu şi, să nu uităm că acest ingredient se găseşte şi în alimente, ambalaje, medicamente, conservanţi alimentari sau cosmetice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Alina Suru - Medic specialist dermatologie-venerologie
Dr. Alina Suru (Pîrvu) este medic specialist Dermatologie-Venerologie în cadrul Clinicii Hebra Dermatologie. A absolvit Facultatea de Medicină Generală UMF „Carol Davila”, București, în 2006. Dr. Alina Suru s-a specializat în Dermatologie și Venerologie timp de 5 ani la Spitalul Colentina ...
citește mai mult
Recomandări: