Anul 2020, previziuni sumbre: mai mulţi pensionari decât angajaţi!

Aceasta va fi, în anul 2020, potrivit prognozelor, problema majoră care va afecta sistemul de asigurări de sănătate din România.
  • Publicat:
Anul 2020, previziuni sumbre: mai mulţi pensionari decât angajaţi!

Aceasta va fi, în anul 2020, potrivit prognozelor, problema majoră care va afecta sistemul de asigurări de sănătate din România.

Printre cauzele accentuării acestui dezechilibru se numără, potrivit specialiştilor, sporul natural negativ şi creşterea speranţei de viaţă a românilor.

În acest context, îmbătrânirea populaţiei şi reducerea severă a locurilor de muncă generatoare de venituri la bugetul asigurărilor de sănătate, vor genera presiuni majore asupra veniturilor şi cheltuielilor sistemului. Efectele acestui fenomen ar putea fi însă preîntâmpinate şi ameliorate, printr-o serie de măsuri implementate, din timp, de către autorităţi.

Cele mai viabile soluţii, atât pentru ameliorarea situaţiei actuale, cât şi pentru preîntâmpinarea crizei asigurărilor de sănătate, sunt oferite autorităţilor şi publicului larg în Raportul cu privire la starea sistemului de sănătate, elaborat de către Alianţa pentru Sănătate din România (APSR), organizaţie neguvernamentală ce reuneşte organizaţii ale majorităţii actorilor din sistem: pacienţi, medici şi furnizori de servicii şi produse medicale, şi care are ca principal ţel crearea unui climat propice asigurării asistenţei medicale centrate pe nevoile fiecărui cetăţean.

Întocmit pe baza datelor primite de la CNAS, MS, MFP, ANAF, Raportul reflectă starea sistemului de sănătate din România, şi este rezultatul analizei de detaliu a infrastructurii medicale, a serviciilor furnizate, a surselor de venit şi a structurii alocării cheltuielilor. Prin conţinutul şi concluziile sale, Raportul Alianţei pentru Sănătate din România îşi aduce contribuţia la dezbaterile asupra reformei sistemului de sănătate, cu analize şi recomandări, din perspectiva pacienţilor şi a furnizorilor.

Cristian Hotoboc, Preşedintele APSR, coordonatorul studiului:

”Raportul cu privire la starea sistemului de sănătate reprezintă un prim pas concret făcut de APSR în încercarea de a determina toate partidele politice parlamentare să semneze un pact naţional pentru sănătate, pe următorii 10 ani, pentru a putea asigura, astfel, continuitatea şi coerenta acţiunilor pentru reformarea sistemului sanitar, astfel încât pacienţii să poată avea acces la cele mai bune tratamente, iar cadrele medicale să aibă condiţii de muncă cel puţin decente”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: