Sportivii şi bolnavii febrili au nevoie de apă minerală cu cât mai multe săruri, pentru tineri în creştere şi bătrâni se recomandă apa cu conţinut mai mare de calciu, iar pentru sugari, cea mai bună este apa plată, cu mai puţine minerale, potrivit Ghidului apelor minerale naturale, lansat joi, anunţă agenţia de presă Mediafax.
Mituri precum „se recomandă consumul a doi litri de apă pe zi” sau „apa carbogazoasă nu este sănătoasă” sunt demontate şi înlocuite cu explicaţii ştiinţifice şi sfaturile experţilor privind tipul sau cantitatea de apă optimă, în Ghidul apelor minerale naturale lansat de Patronatul Apelor Minerale Apemin.
Consumul mediu anual de apă minerală naturală din România este de aproximativ 55 de litri, de trei ori mai mic decât al ţărilor precum Italia, Germania, Franţa, în ciuda potenţialului ridicat al resurselor de apă minerală care plasează România pe unul dintre primele locuri din Europa.
Ghidul, scris de Adrian Feru, director de cercetare-dezvoltare al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM), va fi disponibil în aproximativ o săptămână pe site-ul Apemin, au anunţat reprezentanţii organizaţiei patronale, joi, la conferinţa de presă de lansare a volumului.
În ghid este definită apa minerală naturală, fiind diferenţiată de alte tipuri de apă îmbuteliată existente pe piaţă – apa de izvor, apa de masă şi apa medicinală.
Dintre toate apele îmbuteliate, cele mai restrictive limite de conţinut ale contaminanţilor (poluanţilor) sunt prevăzute pentru apele minerale naturale, de ordinul microgramelor, ceea ce înseamnă milionimi dintr-un gram.
Peste 90 la sută din apele minerale din România au un conţinut de nitraţi sub 10 miligrame pe litru, cum se recomandă pentru sugari, cu mult sub limita de 50 mg/l desemnată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, se arată în ghid.
Pe de altă parte, se introduc zilnic în organism, în medie, peste 200 – 300 mg de nitraţi din vegetale, mezeluri sau peşte, arată autorul ghidului.
Efectele benefice ale unei ape minerale naturale sunt date de conţinutul specific în săruri minerale al acesteia. Organismul îşi asigură o mare parte din necesarul de minerale din alimente, totuşi aportul acestora din apa minerală nu este de neglijat, cu atât mai mult în cazurile în care nu există o alimentaţie foarte variată şi în condiţiile în care fructele şi legumele consumate cresc adesea pe soluri ale căror resurse minerale au fost epuizate prin culturi intensive.
Astfel, apele minerale se clasifică în funcţie de conţinutul de săruri minerale (reziduu sec), în funcţie de valoarea acestuia vorbind de mineralizaţie foarte scăzută (Rs mai mic de 50), scăzută (Rs între 50 şi 500), medie (Rs între 500 şi 1.500) şi mare (Rs peste 1.500).
În România nu se îmbuteliază ape minerale din categoria celor cu mineralizaţie foarte scăzută. Ponderea cea mai mare pe piaţă o reprezintă cele cu mineralizaţie medie – în general cele carbogazoase – urmate de cele cu mineralizaţie scăzută – în general plate.
Există totodată o serie de recomandări generale după care se poate ghida cumpărătorul.
Sportivilor, celor care prestează activităţi fizice la temperaturi ridicate, bolnavilor febrili, într-un cuvânt celor care transpiră abundent li se recomandă pentru remineralizare o apă cu un conţinut mai ridicat de săruri minerale pentru compensarea pierderilor de sodiu şi magneziu.
Tinerii în creştere, femeile de peste 45 de ani şi, în general, persoanele în vârstă ar trebui să opteze pentru o apă cu un conţinut mai ridicat de calciu, necesar sistemului osos.
În schimb, pentru nou-născuţi şi copii se recomandă apă plată cu mineralizaţie scăzută.
Celor care suferă de hipertensiune arterială li se recomandă apa cu conţinut redus de sodiu, iar pentru cei care suferă de boli cardiovasculare, cea mai bună este apa cu conţinut mai mare de bicarbonat de calciu şi magneziu. Apele minerale cu un conţinut mai ridicat de magneziu sunt mai eficiente în combaterea pietrelor la rinichi.
„Dacă eşti sănătos, activ şi ai vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani, bea orice apă minerală naturală îţi cade bine”, arată autorul în ghid privind alegerea apei minerale potrivite.
Studii statistice au demonstrat că există o memorie a apei băute în primii ani de viaţă care influenţează aprecierea ulterioară asupra apei minerale îmbuteliate alese.
Reprezentanţii organizaţiei patronale au mai arătat că, în România, 60 la sută din piaţă este reprezentat de apele minerale naturale carbogazoase, cu mult sub Germania şi Austria, unde acestea ating 85 la sută din piaţă.
Ghidul apelor minerale naturale cuprinde şi prezentarea a 33 de branduri de apă minerală naturală ale societăţilor care fac parte din Apemin, reprezentând aproximativ 85 la sută din totalul apelor minerale naturale îmbuteliate din România.
Alte recomandări generale din ghid sunt legate şi de corelarea apei cu mâncarea sau vinul. Astfel, în timpul mesei sau înainte de aceasta se poate bea o apă carbogazoasă mediu sau puternic mineralizată care stimulează digestia, iar între mese se recomandă o apă plată.
Vinurile albe se asortează cu o apă slab mineralizată, iar cele roşii cu o apă cu mineralizaţie ceva mai ridicată. La vinurile dulci şi demidulci servite la desert se potriveşte o apă efervescentă sau carbogazoasă.
Mâncărurilor grase, fripturilor la grătar li se potrivesc cel mai bine apele minerale carbogazoase cu un conţinut ridicat de dioxid de carbon, în timp ce peştele slab sau fructele de mare merg alături de o apă minerală plată.