Apa reprezintă o parte importantă a vieții noastre, datorită numeroaselor sale beneficii. În mod normal, oamenii consumă apă plată. Iar apa carbogazoasă este recunoscută datorită efervescenței și varietății sale de arome.
Poate fi dificil să stabilești care tip de apă este mai bun. Dar, dacă analizezi cu atenție beneficiile și efectele adverse ale fiecărui sortiment, poți lua o decizie avantajoasă. Iată care este cea mai bună pentru sănătate.
Apă plată vs. apă carbogazoasă: Ce alegem?
Potrivit medicului nutriționist Adrian Copcea, răspunsul la această întrebare poate fi surprinzător pentru mulți: gazul în sine nu este factorul problemă. Problema principală vine, de fapt, din conținutul de zahăr al băuturii carbogazoase.
Când dioxidul de carbon (CO2) se dizolvă în apă, se formează acidul carbonic (H2CO3), care contribuie la aciditatea ușoară a băuturii. Această aciditate este extrem de slabă și, de obicei, nu afectează în mod simțitor sănătatea noastră.
Acidul carbonic din apa minerală nu este suficient de puternic pentru a provoca probleme. Totodată, efectul său asupra pH-ului stomacului este minim comparativ cu aciditatea gastrică naturală.
Potrivit expertilor, băuturile cu conținut ridicat de acid afectează smalțul dentar. Studiile sugerează că riscul de carii dentare este legat mai mult de zahărul din băuturi decât de aciditatea acestora. Astfel, apa minerală carbogazoasă, fără zahăr, nu prezintă un risc semnificativ pentru smalțul dentar, comparativ cu sucurile acidulate care conțin zahăr.
Totodată, persoanele cu afecțiuni gastrice, precum gastrită sau ulcere, se pot întreba dacă apa minerală le poate agrava simptomele. De obicei, apa minerală nu provoacă probleme legate de aciditatea stomacului. Mai degrabă, efectele neplăcute pot proveni din gazul care poate cauza balonare. Astfel, dacă te știi predispus la balonare sau suferi de o afecțiune care limitează carbonatarea sau aportul de sodiu, apa plată este o opțiune mai sigură. Rămâne cea mai pură formă de hidratare, fără aditivi.
În același timp, se recomandă consumul moderat. Bea apă carbogazoasă în cantități moderate și consumă apă plată pentru a acoperi nevoile esențiale de hidratare. Apa carbogazoasă reprezintă o alternativă mai bună la băuturile fără alcool.
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...