Aparatură medicală de top, cu ajutorul fondurilor europene, la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” din Capitală

  • Publicat:
  • Actualizat:

Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” București și secția sa exterioară, Maternitatea Bucur, au astăzi în dotare echipamente și aparatură medicală de ultimă generație. Asta, după doi ani în care au funcționat ca unități sanitare de tratament destinate exclusiv pacienților cu COVID-19.

Fonduri europene pentru retehnologizarea Spitalului Sfântul Ioan

Potrivit conf. univ. dr. Bogdan Geavlete, directorul medical al unității medicale, achizițiile au fost posibile datorită unei finanțări nerambursabile de aproape 44 de milioane de lei, din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru proiectul „Întărirea capacității Spitalului Clinic de Urgență Sf. Ioan București în gestionarea crizei COVID-19”, depus în cadrul apelului de proiecte lansat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Ioan din București a traversat o perioadă extrem de dificilă, de doi ani de zile, pe parcursul pandemiei, noi am fost spital COVID 100%, am tratat cazurile cele mai grave și cu rezultate excelente. Am reușit să transformăm această încercare în oportunitate. Am realizat un proiect pe fonduri europene cu ajutorul căruia am reușit să retehnologizăm unitățile spitalicești, spune directorul medical Bogdan Geavlete.

În primă fază, au fost achiziționate echipamente de protecție, dezinfectanți și materiale sanitare specifice, menite să asigure protecția personalului medical și nemedical, precum și îngrijirea pacienților COVID-19.

Investiții majore din partea Ministerului Sănătății

Un alt obiectiv important a vizat dotarea secțiilor spitalului și a maternității cu echipamente, instrumente și aparatură medicală de ultimă generație, necesare pentru a pune un diagnostic, pentru a monitoriza starea pacienților, dar și pentru a-i trata. Acestea au fost achiziționate, de-a lungul timpului, pentru fiecare secție în parte.

Tehnicile și procedurile de diagnostic și tratament intervențional sunt destul de dezvoltate, unele dintre ele chiar la standarde internaționale. Pentru a menține aceste tehnici la un anumit nivel de performanță, dotarea spitalului și secțiilor cu această aparatură ar trebui să se facă programat și repetitiv, astfel încât aparatura să fie înlocuită, în mare parte, spune Ion Dina, șeful Secției de Gastroenterologie a Spitalului Sfântul Ioan.

Pe lângă fondurile europene, spitalul a beneficiat și de sprijinul Ministerului Sănătății pentru a dota secțiile cu echipamente noi.

În ultimele șase luni, în blocul operator în care deservim, au fost investiții majore din partea Ministerului Sănătății și cu fonduri europene s-au achiziționat lămpi în sălile de operație, mese noi, aparate de radiologie pentru intervenții chirurgicale care necesită acest tip de aparatură, spune Tamer Abduraim, medic specialist chirurgie toracică.

Primul laborator integrat în acest program a fost cel de angiografie, apoi a urmat modernizarea cu echipamente medicale a saloanelor de Terapie Acută Coronarieni.

În laboratorul de medicină nucleară, ultimul echipament din cadrul acestui program de modernizare pe linia cardiologică este un aparat SPECT (single photon emission tomography / tomografie computerizată prin emisia de foton unic – n.red.), de ultimă generație, cu două detectoare, full-body. Pe lângă aceasta, avem bandă de efort pentru evaluarea pacientului coronarian ischemic, explică dr. Octavian Zară, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Sfântul Ioan.

Aparatură medicală de ultimă generație pentru diagnostic precis și tratament în siguranță

Procesul de investiție s-a accelerat în ultimii ani 4 ani, schimbând categoric și siguranța actului medical, este de părere șeful Secției de Chirurgie vasculară, dr. Elfarra Mazen, care adaugă că „se simte o mare investiție făcută la nivelul blocului operator”. Medicul precizează că au fost achiziționate și două aparate de autoclave de capacitate mare pentru sterilizare, atât pentru blocul operator, cât și pentru Secția de Terapie Intensivă.

Medicul Gelu Adrian Popa a vorbit de dotările care s-au făcut în Laboratorul de radiologie al spitalului, printre care este și o instalație de mamografie 3D cu termosinteză.

Această instalație permite un diagnostic al cancerului la sân, în stadii incipiente. Mai avem o instalație de osteodensitometrie, trei instalații radiologice, două de grafie, unul cu tubul suspendat și respectiv un aparat de grafie și scopie. De asemenea, avem un aparat de grafie-scopie la Maternitatea Bucur și, nu în ultimul rând, un aparat de tomografie computerizată multislice.

Instalațiile radio-imagistice din cadrul Spitalului Sfântul Ioan sunt moderne, digitale și de înaltă performanță, cu un timp de achiziție mult redus. Acest aspect este foarte important în investigațiile radio-imagistice efectuate în regim de urgență.

Rețeaua electrică a Secției ATI a fost modernizată

Secția de Terapie Intensivă a spitalului a trecut prin mai multe procese de modernizare. Încă din anul 2015, infrastructura a fost modernizată, saloanele au fost igienizate, iar rețeaua electrică a fost adaptată la nevoile în continuă creștere ale Secției ATI.

A fost achiziționat mobilier nou, s-au schimbat pavimentele, iar această amenajare a continuat în 2020-2022 prin derularea programelor naționale ale Ministerului Sănătății, cât și prin accesarea fondurilor europene, astfel încât Secția de Terapie Intensivă dispune de echipamente de înaltă performanță de ultimă generație. Avem un aparat de ventilație mecanică de ultimă generație care poate fi și portabil, putem conduce pacientul la investigații în afară, la terapii intensive, avem ecograf de ultimă generație, dispozitive care pot livra oxigenul la un debit înalt și încălzit, spune Camelia Călin, șefa Secției ATI a Spitalului Sfântul Ioan.

Tot cu ajutorul fondurilor europene și al Ministerului Sănătății, a fost adusă o nouă aparatură și la Secția de Nefrologie.

„Pe lângă Secția de Nefrologie funcționează stația de hemodializă, cu opt aparate funcționale. Au fost primite aparate, un ecograf, monitoare și injectomate la nivelul compartimentului de Terapie Acută”, spune dr. Ileana Adela Văcăroiu, șefa Secție Nefrologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”