Aromele folosite în produsele alternative la fumat, cum ar fi dispozitivele de vapat, sunt adesea privite cu ochi critici, acestea stând la baza unor controverse privind impactul asupra sănătății. Însă unii medici atrag atenția că aromele folosite, din contră, pot avea un efect benefic, prin motivarea fumătorilor de a renunța la țigările clasice.
Fumatul este una dintre cele mai cunoscute și periculoase adicții, cauzând peste 8 milioane de decese la nivel global, în fiecare an. Deși nicotina este într-adevăr cea care dă dependența de fumat, adevăratul dușman este cocktailul de compuși care rezultă din arderea tutunului, cum ar fi gudronul sau monoxidul de carbon, care sunt cauza principală a numeroaselor boli legate de fumat, spune medicul cardiolog Konstantinos Farsalinos, care la rândul său a renunțat la țigările clasice cu ajutorul dispozitivelor alternative.
Ingredientele din aceste dispozitive alternative conțin, în principal, apă, glicerol și propilenglicol, ingrediente care se regăsesc și în produse precum băuturi răcoritoare, dulciuri, lactate, gumă de mestecat, sosuri, mezeluri, apă de gură, pastă de dinți sau vaccinuri. De asemenea, pot conține arome și nicotină – deși există și variante fără nicotină.
O metaanaliză privind eficacitatea terapiei de substituție nicotinice a arătat că mai puțin de 7% dintre cei care au apelat la această metodă au renunțat complet la fumat în decursul unui an și nu au recidivat.
Din cauza lipsei de motivație și a eficacității nu tocmai optime a medicamentelor care ar trebui să ajute la renunțarea la fumat, se ia în calcul tot mai mult conceptul de „reducere a efectelor tutunului”, o strategie care constă în folosirea dispozitivelor mai puțin nocive pentru sănătate decât țigara clasică.
Printre acestea se numără device-urile de vaping în care sunt folosite diverse arome pentru stimularea stării de bine a utilizatorului adult și încurajarea acestuia să facă trecerea la produse fără fum.
Principalul avantaj al aromelor folosite în dispozitivele de vaping este că îi oferă utilizatorului o experiență plăcută pe care o poate asocia acestui obicei mult mai puțin nociv decât fumatul clasic. Astfel, persoana respectivă este mult mai motivată să renunțe la țigările clasice, prevenind astfel riscul de boli grave, a adăugat medicul în cadrul webinarului online The Case for Flavours in Tobacco Harm Reduction, to Save Lives.
Potrivit unui sondaj online, doar 1% dintre utilizatori folosesc dispozitive fără arome. Într-un alt sondaj, utilizatorii foloseau mai multe arome. Aromele preferate, în ordine, sunt cele fructate (34%), de tutun (16%), dulci (10%) și mentă (8%). De asemenea, dispozitivele cu arome conțin cele mai mici concentrații de nicotină, în timp ce 40% dintre variantele fără arome pot conține concentrații ridicate, de până la 18 mg/mL.
Țări ca Marea Britanie, Elveția, Noua Zeelandă, Grecia, Cipru sau Uruguay au adoptat sau pus în dezbatere acte normative și decizii care iau în considerare aceste noi categorii de produse pentru a evalua gradul în care este redus riscul fumatului clasic asupra stării de sănătate.
În lipsa unei legislații clare, care să ia în calcul beneficiile și riscurile asociate cu aromele existente în dispozitivele de vaping, există posibilitatea ca utilizatorii să apeleze la piața neagră pentru a face rost de produsul dorit sau, mai rău, să se întoarcă la fumatul clasic, atenționează dr. Konstantinos Farsalinos.
Un factor anume este foarte important de examinat, și anume atracția tinerilor pentru noile dispozitive fără fum. Pe de o parte, majoritatea fumătorilor deprind acest obicei în adolescență, deci există riscul să rămână cu acest viciu mulți ani, fie că vorbim de țigările clasice sau de cele electronice. Dar, pe de altă parte, folosirea dispozitivelor de vapat îi poate „distrage” de la fumatul clasic, care este mult mai nociv pentru sănătate.
Așadar, trebuie cântărite toate aceste aspecte și luate cele mai bune decizii pentru sănătatea populației.
În 2021, mai mulți membri ai Society for Research on Nicotine and Tobacco Products (SRNT) au semnat o scrisoare deschisă către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prin care atrag atenția asupra importanței renunțării la fumatul clasic prin folosirea mijloacelor alternative mult mai puțin nocive pentru sănătate. De asemenea, scrisoarea a fost semnată de peste 100 de oameni de știință independenți.
Dovezile indică în mod clar că dispozitivele de vapat cresc șansele ca utilizatorul să renunțe la țigările clasice. În ultimii 10 ani, inovațiile în industria de profil au făcut trecerea de la fum la aburi. Țigările și produsele care constau în arderea tutunului sunt responsabile de vasta majoritate a deceselor cauzate de fumat la nivel global. Alternativele cu sau fără nicotină fără ardere oferă o șansă de a reduce această povară globală asupra sănătății populației, deoarece sunt mult mai puțin nocive și pot ajuta, într-un final, la renunțarea completă la fumat, sub orice formă, se arată în scrisoarea deschisă adresată OMS.