Stresul este benefic până la un punct. Însă atunci când devine cronic, calitatea vieții are de suferit. La fel și starea de sănătate. Odihna, schimbarea stilului de viață, reducerea factorilor stresori, timp în natură, sport sunt de ajutor alături de alimentația sănătoasă. Lor li se pot alături și diverse plante medicinale. Una dintre cele care are renumele de plantă ce luptă pentru echilibrarea sistemului nervos este ”Withania somnifera” cunoscută ca Ashwaganda sau ”cireș de iarnă”.
Ashwaganda este un remediu folosit în medicina Ayurvedică. Are rolul a ameliora stresul, a crește nivelul de energie și a îmbunătăți concentrarea. Unii bărbați folosesc Ashwaganda și pentru îmbunătățirea energiei sexuale.
Ashwagandha este o plantă adaptogenă. Substanțele plantelor adaptogene au rolul de a ajuta organismul să facă față stresului fizic și mental. Cele mai cunoscute plante adaptogene sunt: ginseng, rădăcina de lemn dulce, Ashwagandha,tulsi, busuioc, Rhodiola rosea. Ashwagandha conține mai mulți compuși activi, inclusiv withanide, alcaloizi și lactone steroidiene. Efectele Ashwagandha sunt încă cercetate. Iar pe multe dintre suplimentele alimentare ce conțin această plantă este menționat că produsul este în așteptarea aprobării unor instituții ce regulează suplimentele alimentare. Din cauza lipsei de studii specifice nu se recomandă la femeile însărcinate.
Se crede că Ashwagandha reglează răspunsul organismului la stres prin scăderea nivelului de cortizol, ceea ce poate ajuta la promovarea unui sentiment de calm și relaxare. Se găsește sunt formă de capsule, extracte, pulberi, ceaiuri. Atenție și suplimentele alimentare trebuie să fie recomandate de un specialist în medicină. Poate interacționa cu alte medicamente pe care le luăm sau poate să nu fie potrivit acest supliment alimentar dacă aveți anumite afecțiuni. Un alt studiu publicat de National Library of Medicine din SUA efectuat pe 60 de persoane a constatat că cei care au luat 240 mg de extract de Ashwagandha pe zi, timp de 60 de zile, au înregistrat reduceri semnificative ale anxietății, comparativ cu cei care au primit un tratament placebo. În aceeași sursă menționează că momentan nu există suficiente dovezi medicale cu privire la cea mai potrivită doză și formă de ashwagandha pentru tratarea tulburărilor neuropsihiatrice legate de stres, cum ar fi anxietatea.
Surse: National Library of Medicine, Health Line