Ghidurile de tratament personalizate pentru 16 tipuri de cancer sunt disponibile din aceasta lună pentru românii care suferă de diverse forme de cancer, dar şi pentru apropiaţii lor.
Acestea oferă informaţii sigure din punct de vedere medical, care sunt verificate de medici de top din UE.
Acest proiect al Asociaţiei Dăruieşte Viaţa este realizat cu sprijinul European Society for Medical Oncology (ESMO), cel mai prestigios for al medicilor oncologi din Europa, şi face parte din programul Voluntar de Profesie, iniţiativă a Fundaţiei Vodafone România.
Dl. Petre Ciobanu tocmai a terminat tratamentul pentru cancer de colon, dupa trei operaţii complicate făcute la Spitalul de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti. „Când am aflat ce boală are, «am rupt» internetul în căutarea de informaţii. M-am oprit însă la un moment dat, pentru că tot ce găseam era contradictoriu şi mă demoraliza”, povesteşte soţia lui, Cati. Ghidurile gratuite oferite în acest proiect sunt deja disponibile la adresa www.daruiesteviata.ro/ghidul-tau-in-cancer şi oferă tocmai siguranţa unor sfaturi avizate, venite din partea unor medici specialişti care sunt la curent cu cele mai noi informaţii în privinţa tratării cancerului.
Cele 16 ghiduri sunt pentru cancer de sân, de prostată, de vezică, de ficat, melanom, cancer de col, endometrial, pancreatic, de stomac, leucemie acută mieloidă, leucemie cronică mieloidă, cancer esofagian, cancer colorectal, cancer de plămâni, cancer de ovare şi limfom folicular.
”Orice om, la aflarea veştii că are cancer, cu siguranţă ar vrea să afle cum îi va schimba această boală viaţa. Nu este o afecţiune despre care să poţi spune că o tratezi cu o operaţie sau cu un tratament de câteva săptămâni. Informaţiile pe care le punem la dispoziţie prin aceste ghiduri sunt menite să-l orienteze pas cu pas pe pacient, să-i răspundă la întrebari ce apar pe parcursul tratamentului, să-l facă să conştientizeze cât de importantă e monitorizarea post-tratament, astfel încât acesta, alături de suportul medicilor şi al familiei, să poată trece mai uşor prin această etapă a vieţii lui”, explică preşedinta Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu, utilitatea acestor ghiduri.
Informaţiile pot fi descarcate şi pe telefoane/tablete/iPad de pe site-ul www.daruiesteviata.ro. De asemenea, în majoritatea secţiilor de oncologie vor fi plasate materiale informative (postere şi flyere) cu un QR code pentru ca aceste ghiduri să poată fi descărcate instantaneu.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul este a doua cauza a mortalităţii în lume. Se estimează ca numărul celor afectaţi de boli maligne va creşte cu 50% până în anul 2050. La fiecare trei persoane, una va face cancer. Anual, aproape 100.000 de români sunt diagnosticaţi cu diverse forme de cancer, iar alţi 400.000 au supravieţuit bolii.