Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti- Ilfov: scrisoare deschisă către pacienţi

Pacienţii sunt sfătuiţi să se programeze telefonic dacă au nevoie de reţete şi, pe cât posibil, să limiteze vizitele în orice mediu medical.
  • Publicat:
Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti- Ilfov: scrisoare deschisă către pacienţi

Într-o scrisoare deschisă adresată pacienţilor, Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti- Ilfov (AMF-B) le recomandă acestora să se programeze telefonic dacă au nevoie de reţete şi, pe cât posibil, să limiteze vizitele în orice mediu medical, atât timp cât nu reprezintă o situaţie gravă sau o urgenţă. De asemenea, medicii de familie fac apel la pacienţi să nu omită adevărul în privinţa simptomelor. Redăm mai jos, integral, scrisoarea deschisă a medicilor de familie:


„Dragi pacienţi,

Trecem cu toţii printr-o perioadă grea, pe care nu o credeam posibilă decât în filme.

Împreună vom depăşi greutăţile şi riscurile la care suntem supuşi.

Pentru siguranţa dumneavoastră, pentru reducerea riscului la care sunt expuşi medicii şi tot personalul medical:

Vă rugăm să vă limitaţi vizitele în orice mediu medical (spitale, cabinete etc), atâta timp cât nu reprezintă o situaţie gravă, sau cu adevărat o urgenţă. Evitaţi prezentarea la cabinet când nu este absolut necesară.

Nu uitaţi că putem să vă oferim îndrumare şi consiliere prin telefon, mail, whatsapp, alte forme de chat. Vă vom chema la cabinet doar în situaţiile în care este indispensabil un consult medical.

Dacă aveţi nevoie de reţete pentru boli cronice, vă rugăm să ne anunţaţi telefonic pentru programare. Vom încerca să evităm aglomeraţia şi contactul vostru cu alţi pacienţi.

Dacă totuşi este nevoie să vă prezentaţi la cabinet, vă rugăm:

  • Să purtaţi mască şi mănuşi de cauciuc
  • Să nu atingeţi pe nimeni şi să evitaţi atingerea suprafeţelor din jur
  • Purtaţi în buzunar o sticluţă cu gel dezinfectant şi şerveţele umede dezinfectante cu alcool, pe care să le folosiţi şi apoi să le aruncaţi în coşuri de gunoi cu capac
  • Rămâneţi în curte, în maşină sau departe de alte persoane şi anunţaţi medicul că aţi sosit
  • Aşteptaţi calm să fiţi invitat în cabinet

Dacă aveţi o problemă urgentă sau simptome de infecţie COVID-19 (debut brusc cu cel puţin unul dintre simptomele: tuse, febră, durere în gât, greutate în respiraţie şi contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 sau istoric de călătorie internaţională), sunaţi la medicul de familie sau la 112. Veţi primi îndrumările necesare. Nu omiteţi adevărul niciodată, deoarece răspândirea majoră a infecţiei va ucide mulţi dintre cei dragi nouă şi vă face pasibili de pedeapsă penală.

Dacă aveţi simptomele de mai sus şi un membru al familiei, o cunoştinţă, de care aţi fost aproape şi care a venit dintr-una din ţările cu peste 500 de cazuri cu noul coronavirus (Austria, Belgia, Italia, Spania, China, Germania, Franţa, Israel, Coreea de sud, Danemarca, Elveţia, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Suedia – atenţie lista ţărilor se actualizează permanent) anunţaţi la 112, dar şi medicul de familie.

Respectând aceste minime recomandări, puteţi reduce riscul dumneavoastră şi al nostru, al celor din prima linie. Ajutaţi-ne să rămânem sănătoşi cât mai mult timp, pentru a putea proteja sănătatea dumneavoastră şi a celor dragi vouă.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: