Aspirina scade riscul de moarte timpurie

O aspirină pe zi i-ar putea ajuta pe bolnavii de diabet şi care au şi probleme cardiace să trăiască mai mult. Cu toate acestea, aspirina a fost asociată cu o creştere a riscului de boli de inimă nonfatale.
  • Publicat:
Aspirina scade riscul de moarte timpurie

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet tip2 şi cu insuficienţă cardiacă, o aspirină pe zi le reduce riscul de a muri sau de a fi spitalizaţi cu infarct miocardic, conform unor cercetări prezentate la cel mai recent congres de cardiologie american. Dar aceleaşi date spun că aspirina creşte riscul de boli de inimă nonfatale şi de atac cerebral, aceste rezultate contradictorii fiind o surpriză pentru cercetători.

Acest studiu este primul care ia în considerare aspirina ca metodă de prevenţie pentru pacienţii care suferă atât de diabet cât şi de probleme cardiace. Aspirina, un medicament care subţiază sângele este recomandată pacienţilor care au suferit un atac de cord sau atac cerebral, dar protocoalele medicale nu sunt foarte clare când vine vorba despre pacienţii cu risc cardiovascular, dar care nu au suferit un atac de cord sau un atac cerebral.

Aproximativ 27 de milioane de americani au diabet tip2 şi în jur de 6,5 milioane de adulţi suferă de insuficienţă cardiacă, o afecţiune în urma căreia inima devine prea slăbită pentru a pompa sângele necesar funcţionării întregului organism. Ambele afecţiuni sunt asociate cu un risc cardiac crescut, inclusiv de infarct şi atac cerebral. Acest studiu aduce informaţii noi pentru pacienţii care suferă de ambele afecţiuni.

Am fost surprinşi să observăm creşterea paradoxală a infarcturilor miocardice şi a atacurilor cerebrale nonfatale, paralel cu o descreştere a ratei mortalităţii la pacienţi cu diabet şi afecţiuni cardiace,” spune Charbel Abi Khalil, conducătorul studiului, profesor la Weill Cornell Medicine-Qatar.

În studiu s-au folosit informaţii dintr-o bază de date britanică, de unde s-au extras dosarele medicale a peste 12.000 de pacienţi cu vârsta de peste 55 de ani şi care sufereau de diabet de tip 2 şi insuficienţă cardiacă, dar nu aveau istoric de infarct, atac cerebral, fibrilaţie atrială. La o jumătate dintre ei li s-a prescris o aspirină pe zi şi la cealaltă jumătate, nu.

Cercetătorii au analizat rezultatele după cinci ani în care aceşti pacienţi au fost monitorizaţi. Toate cazurile de mortalitate şi spitalizare pentru insuficienţa cardiacă au fost urmărite ca un rezultat principal. Toate cazurile de mortalitate, spitalizare pentru insuficienţă cardiacă, evenimente hemoragice majore şi infarct miocardic sau accident vascular cerebral au fost urmărite separat ca rezultate secundare. Cei care au luat o aspirina zilnica au avut o scădere de 10% în rezultatul primar, cu nicio diferenţa în evenimentele hemoragice majore, precum şi o creştere de 50 % în infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Aspirina interferează cu capacitatea sângelui de a se coagula, prin reducerea activităţii trombocitelor, care se agregă în timpul formării cheagurilor. Insuficienţa cardiacă şi diabetul provoacă modificări ale sângelui, ceea ce face ca formarea cheagurilor să fie mai probabilă, motiv pentru care aceste afecţiuni sunt asociate cu un risc mai mare de atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale. „Atât insuficienţa cardiacă, cât şi diabetul zaharat sunt asociate cu creşterea activităţii de coagulare a sângelui „, a spus Abi Khalil. Deoarece reduce scleroza agregării plachetare, aspirina este considerata a scădea probabilitatea formarii cheagurilor de sânge dăunătoare, cum ar fi cele responsabile pentru infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Abi Khalil este de părere că pacienţii ar trebui sa vorbească cu medicii lor pentru a evalua beneficiile si riscurile de a lua aspirina.

Sursa: sciencedaily.com
Foro: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: