Când Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor a menţionat că o persoană poate fi vulnerabilă în faţa coronavirusului dacă suferă de anumite afecţiuni, astmul se afla pe primele locuri în listă. Mai târziu însă, dovezile apărute ulterior au atătat că astmul nu creşte riscul de a intra în contact cu virusul, având în vedere că ambele afecţiuni sunt boli de plămâni.
În New York, de exemplu, epicentrul pandemiei din Statele Unite, oficialii au publicat o listă a comorbidităţilor, ceea ce înseamnă că o persoană suferea de una sau mai multe afecţiuni în acelaşi timp. Hipertensiunea şi diabetul se clasează pe primele două locuri, în timp ce astmul nu apare nici măcar în primele 10.
”Nu prea vedem pacienţi care suferă de astm”, a declarat pentru New York Times Dr. Bushra Mina, medic la spitalul Lenox Hill din New York, menţionând că obezitatea, diabetul şi bolile cronice de inimă sunt cei mai comuni factori de risc în rândul pacienţilor infectaţi cu coronavirus.
”Putem anticipa ca pacienţii cu afecţiuni respiratorii cronice, în mod particular boala pulmonară obstructivă cronică şi astmul, ar creşte riscul de infectare cu SARS-CoV-2 şi prezentări severe ale virusului COVID-19”, au menţionat cinci oameni de ştiinţă europeni în Lancet, un jurnal medical săptămânal.
CDC a raportat că doar 8% dintre americani au astm. Publicaţia New York Times notează că în timp ce astmul ar putea să nu crească riscul unei persoane de a se contamina cu COVID-19, nu este destul de clar dacă persoanele care au astmul s-ar înrăutăţi dacă intră în contact cu virusul. Mai exact, nu se ştie sigur dacă gripa sau alte tipuri de coronavirus pot exacerba astmul.
Încă de la început, OMS şi CDC au menţionat că persoanele care suferă de hipertensiune, boli cardiovasculare, afecţiuni respiratorii, obezitate sau diabet sunt expuse riscului de a se infecta cu noul coronavirus.